Open brief

Aan alle gescheiden ouders van Nederland

Aan alle gescheiden ouders

Deze open brief is al aan meer dan 250.000 ouders gegeven. Er staat in wat veel kinderen met gescheiden ouders denken en voelen. Kinderen kunnen de brief aan hun eigen ouders geven, de brief kan toegevoegd worden aan het ouderschapsplan of worden voorgelezen tijdens een rechtszaak tussen ouders.

Isa las de brief 'Aan alle gescheiden ouders voor in de Ziggo Dome aan meer dan 5000 mensen.

 

Aan alle gescheiden ouders in Nederland

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. ‘Wij’ zijn de 86.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan.

Op die dag wordt alles wat vertrouwd was ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

Wil je de hele brief lezen?

Meer open brieven

Die verspreid kunnen worden

Voor alle nieuwe partners

Deze brief is voor alle nieuwe partners van gescheiden ouders. Heb jij of je ex-partner een nieuwe vriend of vriendin? Dan kan een kind deze brief aan hem of haar geven. Zodat de nieuwe partner weet hoe zij of zij zich voelt. Er staan tips in om het voor je kind en de nieuwe partner wat makkelijker te maken.

Voor alle gescheiden ouders met een kind in groep 8

"Vandaag is een belangrijke dag voor mij. De musical van groep 8. Na deze dag ben ik definitief geen ‘kleintje’ meer, want na de zomer ga ik naar de Middelbare. Ik heb teksten geleerd, dansjes geoefend en kostuums gepast. Ik en er helemaal klaar voor. Ik maak me eigenlijk alleen nog zorgen om 1 ding: jullie."

Vader

Voor kinderen

Speciaal voor alle kinderen met gescheiden ouders heeft het jongerenteam deze brief geschreven. Om te laten weten dat scheiden niet hún taak is. Kinderen kunnen deze brief delen met hun ouders, familie of leraar, zodat zij ook weten hoe ze zich voelen.

shutterstock_90149164

Voor familie & vrienden

"Lieve opa's, oma's, tantes, ooms, neven, nichten, buren en vrienden. We weten dat jullie, er net als wij, niet om hebben gevraagd dat onze ouders gingen scheiden. Maar jullie hebben er net als wij mee te maken. En ja, jullie kunnen ons helpen!Jullie bedoelen het vast heel goed als jullie ons of onze ouders adviezen geven, maar..."

shutterstock_620083070

Voor alle gescheiden ouders met een eindexamenkandidaat

"Vandaag is onze dag. Voor dit moment hebben we jarenlang huiswerk gemaakt, woordjes in ons hoofd gestampt, gezwoegd in een veel te hete gymzaal, uren zenuwachtig bij de telefoon gezeten en eindelijk het verlossende woord gehoord. Geslaagd! Deze dag kan niemand ons meer afpakken. De dag van onze diploma-uitreiking. Of toch wel..."

shutterstock_587749046

Voor leraren

"Onze ouders zijn gescheiden. Dat valt niet mee en daar hebben we soms best last van. Ook als we op school zitten. Als je thuis steeds geconfronteerd wordt met ouders die ruzie hebben..." De jongeren van Villa Pinedo schreven deze brief gericht aan docenten waarin zij aangeven wat zij fijn hadden gevonden op school tijdens de scheiding van hun ouders.

Frénk van der Linden (62) over Villa Pinedo

"Ik heb alleen maar lof! Villa Pinedo is echt één van de beste initiatieven die ik in mijn journalistieke loopbaan voorbij heb zien komen."