Lindsey (38) in Vragen van ouders

Brief schrijven

Goedenavond,

Mijn dochter heeft aangegeven een brief te willen schrijven naar de rechter over dingen die ze graag anders zou zien en niet fijn vind, ze heeft van haar oma en buddy te horen gekregen dat dit kan. Ze is bijna 11 en kan al een hoop zelf schrijven, maar toch wil ze graag mijn hulp. Waar ik bang voor ben is dat de rechter of persoon die het leest dit dan ziet als een brief van mij richting ex, dit wil ik echt voorkomen, want het is echt haar keuze. Hebben jullie tips? Fijne avond….

3 reacties

  1. Jelicia op 12 februari 2020 om 14:01

    Hallo Lindsey,

    Bedankt voor je vraag en wat een goed idee inderdaad om haar dit zelf te laten doen omdat het anders verkeerd opgevat kan worden.

    Wat ik mij als eerste meteen afvraag is het volgende: hoe is het contact tussen jullie als ouders? Als kind kreeg ik zelf namelijk heel veel van de scheiding van mijn ouders mee en werd in veel dingen betrokken. Dit zorgde ervoor dat ik een kant koos (die van mijn moeder). Als mensen dan aan mij vroegen of bepaalde dingen wel waren wat ik zelf wilde zei ik altijd “ja” omdat dat ook echt zo voelde. Echter was dat achteraf gezien misschien niet helemaal waar, omdat ik vooral veel van mijn moeders kant van het verhaal meekreeg. Als mijn ouders gewoon samen door 1 deur hadden kunnen gaan was dit ZO veel fijner geweest. Dan hadden we het er met z’n drieën namelijk over kunnen hebben wat ik wilde, in plaats van een brief naar de rechtbank. Dat is namelijk nogal een mega grote stap en iets waar je je later wel echt schuldig over kan voelen las je “een kant kiest” in die brief.

    Mocht je dochter nu echt de brief willen schrijven is het inderdaad een goed idee om dit via de kinder- en jongerenrechtswinkel te doen, zoals Maxime ook vraagt. Zij kijken onafhankelijk met je dochter mee en zorgen ervoor dat zij de brief kan schrijven:).

    Hopelijk hebben jullie iets aan mijn antwoord!

    Groetjes,
    Jelicia



  2. Maxime op 1 februari 2020 om 22:49

    Hallo,

    Bedankt voor uw vraag! Wat fijn en lief dat u, uw dochter zo goed mogelijk wil helpen met deze brief en daarom opzoek bent naar advies. En wat dapper van uw dochter dat ze zelf een brief aan de rechter wil schrijven!

    Waar ik direct aan dacht toen ik uw bericht las, was de keer dat ik graag met mijn vader wilde praten over het aantal weekenden dat ik naar hem toe ging. Ik wilde dit graag verminderen. Ik durfde dit gesprek niet alleen aan te gaan en heb toen mijn moeder meegenomen. Dit was geen goed idee. Bij alles wat ik zei kreeg mijn vader het idee dat het de woorden van mijn moeder waren, ook al zei ze niks en zat ze er alleen ter ondersteuning. Nu is uw situatie natuurlijk wel ietsje anders omdat ze alleen de brief krijgen, maar ik kan me wel voorstellen dat de rechter of persoon die het leest dit zou kunnen zien als niet helemaal de eigen woorden van uw dochter.

    Daar komt bij dat ik vanuit mijn studie weet dat de rechter ook vragen kan stellen over de brief en of ze die zelf heeft geschreven. Misschien is het een idee dat ze de brief kan schrijven met een vertrouwenspersoon? Eventueel kan ze ook contact opnemen met een kinder- en jongerenrechtswinkel, zij helpen kinderen bij het schrijven van een brief aan de rechter. Op http://www.kjrw.eu kunt u kijken of er een bij u in de buurt zit!

    Ik hoop dat u hier wat aan heeft en ik wens u en uw dochter heel erg veel succes met het schrijven van de brief!

    Groetjes,

    Maxime



  3. Iris op 31 januari 2020 om 17:50

    Hoi Lindsey,

    Goed dat je het forum hebt gevonden en je vraag hier durft te stellen en wat knap en dapper van je dochter dat zij zelf een brief wil schrijven.

    Het is belangrijk dat je dochter beschrijft hoe het voor haar is en de rechter zal willen weten wat haar eigen wensen zijn. Als jij haar helpt bij de brief, is er kans dat ze onbedoeld toch beïnvloed wordt doordat je erbij bent. Kinderen zijn loyaal naar beide ouders en dat maakt het vaak moeilijker om het bijvoorbeeld eerlijk te zeggen als ze liever wat vaker naar de andere ouder gaan. Dus zelfs wanneer je echt je best doet om haar te helpen met het op papier zetten van haar eigen wensen, kan het nog zijn dat ze niet helemaal open durft te zijn. Daar kun jij dus op dat moment niets aan doen!

    Het loyaal zijn aan beide ouders merk ik zelf ook thuis. Bij mij uit dit zich bijvoorbeeld in dat ik het met mijn moeder niet heb over leuke dingen die ik met mijn vader heb gedaan in het weekend. Ik ben er bang voor dat zij er negatieve gevoelens bij heeft wanneer ze hoort dat het heel erg leuk was en dat probeer ik dan te voorkomen. Om terug te gaan naar jullie situatie, kan het dus zo zijn dat jouw dochter het moeilijk vindt om in jouw bijzijn iets positiefs te zeggen over haar vader.

    Jouw dochter geeft echter wel aan dat ze graag hulp wil en dat is begrijpelijk. Het lijkt me een goede beslissing van je om daar als moeder zijnde geen rol in te spelen. Je kunt dit ook uitleggen aan haar. Is er misschien een ander volwassen persoon in de omgeving die helemaal neutraal in de situatie staat? Kan haar juf/meester haar misschien helpen? Of iemand uit de buurt die ze goed kent? Iemand van een hobby-/sportclub?

    Heb je al eens gehoord van de open brief aan alle gescheiden ouders? Deze brief is geschreven door de jongeren van Villa Pinedo. Misschien staan er stukjes in die je dochter herkent en die ze kan gebruiken voor in de brief. Je kunt hem vinden via deze link: https://www.villapinedo.nl/open-brief-aan-alle-gescheiden-ouders/

    Goed dat je erover nadenkt wat in deze situatie belangrijk is! Ik hoop dat deze tips je helpen. Je mag altijd weer reageren of opnieuw vragen stellen.

    Succes! Liefs, Iris