Water bij de wijn

Kelsey
28 apr 2015

Een paar weken geleden heb ik gestemd. Ik stem al jaren op dezelfde partij. Ik ben het niet overal mee eens, maar dat geeft niet. Soms is het goed te beseffen dat het niet allemaal kan zoals ik dat graag zou willen. Soms moet je water bij de wijn doen. En dit spreekwoord blijkt in veel situaties het toverwoord.

Een huwelijk is ook zo’n proces waarin je enerzijds op moet komen voor je eigen standpunten, maar ook die van de ander moet respecteren. En eigenlijk zou je de liefde die je elkaar geeft tijdens een huwelijk, ook moeten gebruiken in een echtscheiding. Want ook daarin gaat het om opkomen voor jezelf en tegelijkertijd respect tonen voor de mening van de ander. En moet je soms dus water bij de wijn doen.

Zo heb ik ook weleens een discussie met mijn lieftallige wederhelft, en dat kan er best hard aan toe gaan. Maar ik begrijp dat je er met enkel harde woorden niet komt. Het is goed te begrijpen dat échte communicatie bestaat uit wijn én water. Soms heb je veel wijn in je glas en de andere keer heb je water. Ik ben ervan overtuigd dat een relatie, een huwelijk en zélfs een echtscheiding bestaan uit deze twee simpele componenten.

Ondertussen fantaseer ik verder over mijn eigen huwelijk. Wat zou ik graag willen trouwen. Omdat ik zo van mijn vriend houd, hem waardeer als persoon en ik zijn knulligheden en irritaties lief vind. Zelfs mijn eigen ouders staan versteld van mijn wens om te trouwen. En ik denk dat dat een mooi compliment is. Een compliment waarin de essentie ligt in het evenwicht tussen het water en de wijn.

Kelsey Obdeijn (23)