Voorbeeld uitnodiging Kindgesprek van de Rechtbank

Amber
31 okt 2023

Beste [naam], 

Je ouders zijn gescheiden of gaan scheiden en de rechter zal een beslissing gaan nemen over wat er bij deze scheiding komt kijken. Deze beslissing heeft ook gevolgen voor jou en om die reden wil de rechter (van [naam rechtbank]) ook graag jouw mening horen en je uitnodigen voor een gesprek. Dat klinkt misschien eng, maar dat is het echt niet. Het kan zelfs heel fijn voor je zijn. 

Scheiden 

De beslissing van je ouders om te gaan scheiden is nóóit jouw verantwoordelijkheid. Het is een keuze van je ouders en daar heb jij, als kind, jammer genoeg geen invloed op. Waar je wél invloed op hebt, is hoe ze de dingen regelen. Je ouders hebben aan de rechter gevraagd iets te veranderen. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Een voorbeeld is hoe vaak je bij je vader bent of hoe vaak je bij je moeder bent. Jij hebt als kind het recht om over dat soort dingen je mening te geven, zodat jij je straks ook fijn voelt bij de afspraken die je ouders maken.

Informatie over het gesprek 

De kinderrechter nodigt je uit voor een gesprek van ongeveer een kwartier, zonder je ouders erbij, waarin jij mag zeggen wat jij voelt en vindt. Natuurlijk mag je ook iemand anders meenemen naar de rechtbank. Deze persoon is niet bij het gesprek aanwezig. 

Het kan fijn zijn om van tevoren na te denken over wat je graag zou willen vertellen aan de rechter. De kinderrechter kan later rekening houden met jouw mening als hij of zij gesprekken met je ouders voert of beslissingen neemt. Ik, de griffier, ben er ook bij en ik zal alles wat er gezegd wordt goed opschrijven, zodat we altijd weten wat we besproken hebben. Wil je zo’n gesprek met de rechter? Geef dit dan aan op het keuzeformulier, dan krijg je binnenkort een brief van ons met daarin verdere informatie. 

Liever niet? 

Vind je zo’n gesprek te spannend of te moeilijk? Geeft niks. Dan kun je ook een brief schrijven aan de kinderrechter, over hoe je je voelt en wat je graag zou willen. Je hebt een lege envelop ontvangen, met deze envelop kun je jouw brief zonder postzegel versturen. Het enige wat je hoeft te doen is de envelop met brief in de brievenbus doen. Zet er alsjeblieft wel bij hoe je precies heet. 

Of je nou voor het gesprek kiest of liever een brief schrijft, het is belangrijk dat je vertelt waar jij je goed bij voelt. Zo kan de kinderrechter afspraken maken met je ouders, waar jij blij mee bent. Wij willen namelijk dat jij zo min mogelijk last hebt van de scheiding. 

Met vriendelijke groet, 

De Griffier