Tips voor een gezellige kerst

Villa Pinedo
24 dec 2016

Iedereen wil zich kunnen verheugen op een gezellige kerst. Wij (de Villa Pinedo jongeren) denken dat ouders vast graag willen horen wat zij kunnen doen om de kerst voor ons ook zo leuk mogelijk te maken. Daarom hebben we wat tips voor jullie:

1. Besef dat het voor ons al best moeilijk kan zijn dat kerst niet meer wordt gevierd met het totale gezin.

2. Probeer kersttradities, die je met het gezin had, voort te zetten. Als jullie altijd met z’n allen de boom versierde en eerste kerstdag ‘Home Alone’ keken, kan je dat prima blijven doen. Voor kinderen voelt dat fijn en vertrouwd.

3. Maak van tevoren duidelijke afspraken met je ex waar de kinderen precies zijn op welke kerstdag. Bespreek dat samen en communiceer niet via je kind.

4. We vinden het fijn om niet als postduif gebruikt te worden, maar je mag best vragen wat wij zelf willen. Zet het belang van je kind boven je eigen belang. Wil je kind liever kerstavond en eerste kerstdag bij je ex zijn, omdat ze dan altijd hun eigen tradities hebben? Luister dan gewoon naar de wens van je kind.

5. Probeer niet je ex af te troeven door een beter, duurder of groter cadeau te geven dan je ex. We gaan echt niet meer van je houden als jij ‘betere’ cadeaus geeft.

6. Blijf tijdens kerst lekker positief. Grijp het asjeblieft niet aan om slechte verhalen op te rakelen over onze vader/moeder. Dat vinden wij echt heel erg vervelend. Als je slecht praat over onze andere ouder, kwetst dat ons zelf ook.

7. Ga niet je kind uithoren over hoe het was bij papa/mama, omdat jij het graag wilt weten.

8. Geef ons de ruimte om openlijk te kunnen praten over onze andere ouder. Jullie maken allebei een deel uit van ons leven en wij vinden het dus ook leuk om daar over te vertellen.

We hopen dat de ouders die dit lezen onze tips toepassen tijdens kerst. Wij wensen iedereen hele fijne, mooie en gezellige kerstdagen, waar je van elkaar kunt genieten. Je houdt vast ontzettend veel van je kind en het grootste cadeau wat je ons kan geven is een gezellig kerstfeest, zonder negativiteit over de scheiding.

Kiki (19)