Survival tips: Zomervakantie

Villa Pinedo
17 jul 2015

De zomer is begonnen. En hoe? Ondanks een paar regenbuien en het nodige onweer, mogen we niet klagen. De zon brandt onze huiskamers binnen, de zomerkriebels beginnen te komen. Uitgebreid terrassen en verkoeling zoeken in het water; heerlijk! Maar als je ouders gescheiden zijn, komen er nog meer dingen kijken. Vijf tips voor die mensen om een mooie zomer te krijgen.

Stel voor om eens een dagje weg te gaan samen
Niet iedereen heeft een fantastische band met zijn of haar bonusouders. Met de één heb je wel snel een klik, met de ander simpel wat minder. Dat geeft niet, maar het is wel goed om eens voor te stellen om iets gezelligs te gaan doen. Met z’n allen uiteten, naar de film, een middagje winkelen, noem maar op. Je versterkt de band met je bonusouder(s) en laat ook zien dat je bereid bent om ze beter te leren kennen.

Durf ook eens ‘nee’ te zeggen
Je moet natuurlijk niet doorschieten. Soms voel je als kind met gescheiden ouders een soort druk, omdat je veel vaker wordt gevraagd om ergens heen te gaan of iets samen te doen. Je kunt niet overal naartoe, daar hebben we simpelweg geen tijd voor. Het is niet erg om een keer nee te zeggen, zolang je ook regelmatig wél gezellig langskomt of een leuk voorstel doet. Het gaat erom dat je dit eerlijk aangeeft. Op deze manier blijf je eerlijk tegen jezelf én tegen de mensen waar je van houdt.

Geniet van de mooie dingen
Het klinkt cliché, maar ik vind dit echt een belangrijke boodschap. Ik heb gemerkt dat ik nu veel meer geniet van de mooie dingen in het leven. Van gezellige etentjes met lieve mensen, avonden uitgaan, festivalbezoeken of gewoon een goed gesprek met iemand. Het is zó belangrijk om je te blijven realiseren dat er heel veel mooie dingen bestaan. Eén scheiding mag je nooit ontmoedigen om een fantastisch leven tegemoet te gaan.

Spreek regelmatig met iemand af die jou begrijpt
Ook is het verstandig om veel te praten met mensen die je goed kent, en die jou ook goed kennen. Je beste vrienden, opa of oma, andere familieleden, je vriend of vrienden, een docent, iemand van de sportvereniging; dit kan iedereen zijn. Goed communiceren helpt je voor een deel de scheiding te verwerken. Ik heb zelf contact gezocht met een psychologe, zij was voor mij de beste gesprekspartner. Dat lijkt misschien eng, maar dat is het niet. Het is heerlijk om je gevoelens te uiten bij iemand die niet meteen een bepaald oordeel klaar heeft.

Neem meer rust dan anders
Ik maakte misschien wel de grootste ‘fout’ die je kan maken als je ouders gaan scheiden; ik begon met roken, ging veel meer drinken dan normaal en de nachten werden veel te lang. Bijna dagelijks werd ik doodmoe wakker, ergens in de middag. Vakantie is heerlijk en juist dan mag je eindelijk lekker uitslapen, maar het is verstandig om je ritme niet volledig te verstoren. Als je een feestje heb of je gaat stappen, zorg er dan voor dat je de dagen erna rustig aan doet. In die tijd dacht ik dat veel uitgaan voor afleiding zou zorgen. Dat was voor een deel wel zo, maar uiteindelijk zorgt het vooral voor een kater. En een kater, die heb je na de scheiding vaak al.

Maar er een mooie zomer van, lieve mensen. Verdriet of boosheid kun je niet wegstoppen en dat hoeft ook niet, maar geniet wel wanneer het kan!

Yannick (24)

Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht? Tweet naar @Yannicklgd