Stiefouderdag – “‘Ik ben blij met jou!’

14 okt 2018

Toen ik twaalf was vertelde mijn ouders mij dat ze gingen scheiden, mijn vader had een andere vrouw ontmoet, of beter gezegd weer ontmoet. Mijn vader had namelijk een vriendinnetje van de middelbare school ontmoet en was verliefd geworden en zij op hem. Kort nadat mijn ouders het mij verteld hadden dat ze gingen scheiden, ging mijn vader bij zijn nieuwe vriendin, mijn stiefmoeder wonen. Dit was natuurlijk een super lastige situatie voor mij, je komt in een nieuw ‘gezin’ en alles wat vertrouwd was, wordt anders.

Gelukkig was mijn stiefmoeder geen boze stiefmoeder, zoals in het sprookje van Assepoester. Mijn stiefmoeder bleek heel lief voor mij, en wat ik vooral belangrijk vond ze maakte mijn vader weer gelukkig. Wat ik erg fijn gevonden heb, is dat ze een gepaste afstand bewaarde. Ik heb het hier ook vaak met mijn stiefmoeder gehad. Zij noemt dan dat ze het erg leuk vond dat ze een cadeaudochter (zo noemt ze mij) erbij kreeg, maar dat ze zich ook erg bewust was dat ik ook dingen met mijn vader wilde doen en hierdoor afstand bewaarde. Dit heeft onze band nu ik erop terugkijk wel versterkt, juist die afstand.

Nu 13 jaar later, kan ik het nog steeds goed met mijn stiefmoeder vinden. Ik eet wekelijks mee en heb leuke gesprekken met mijn stiefmoeder. Mijn stiefmoeder gaf mij laatst een heel mooi compliment. Ze gaf aan dat ze nooit het gevoel had dat ze op eieren moest lopen en altijd zichzelf kon zijn. Een van de mooiste momenten die ik met mijn stiefmoeder meegemaakt heb was een dagje Texel. Het samen op de boot, het samen ernaar toe reizen. Dit zorgde voor veel mooie gesprekken en begrip van beide kanten.

De scheiding had voor ons allebei ook nare kanten. Ik miste altijd een van mijn ouders en mijn stiefmoeder miste altijd haar dochter. Toch bracht dit ons ook dichter bij elkaar. We voelde altijd dat het nooit helemaal ‘compleet’ was, maar juist door dit uit te spreken en dit samen te delen werd het incomplete gezinnetje wél een hecht gezinnetje en werd de band met mijn stiefmoeder beter en beter. Mijn stiefmoeder zei laatst tegen mij ‘ik ben blij met je’ en bij deze: Ik ben ook blij met jou cadeaumoedertje van mij!

Kaylee (25)

Zin in nog zo’n mooi verhaal, lees dan de verhalen van Daphne, Anne en Mandy.