Ongelooflijk trots

Elise
28 sep 2015

Ik ben zo ongelooflijk trots op hóe we binnen Villa Pinedo als team hebben samengewerkt aan het project ‘kindvriendelijke uitnodigingsbrief op rechtbank.’

Het is juli. We komen met een groep jongeren en het bestuur van Villa Pinedo bij elkaar om te brainstormen over waar we dit jaar op de Dag van de Scheiding aandacht aan gaan besteden. Zara (19) houdt een pleidooi over waarom we ons moeten richten op het kindvriendelijk maken van de uitnodigingsbrief vanuit Rechtbanken. “Wij kunnen het verschil maken voor 1000-en kinderen. Dat ze in ieder geval een brief krijgen die ze begrijpen en niet helemaal vol staat met moeilijke woorden.” Zara geeft niet op en de rest haakt aan. Mooi dat is het begin. Focus.

Er wordt een projectgroep samengesteld: Zara (19), Floor (21) en Martijn (20) gaan aan de slag met de brief. Dewi (24), Kiki (19), Dara (19) en Kelsey (23) gaan aan de slag met het verzamelen van ervaringen onder de jongeren binnen Villa Pinedo. Er wordt een planning gemaakt om filmpjes op te nemen, blogs te schrijven, foto’s met quotes te maken. Er moeten 100-en dingen geregeld worden. Het gaat als vanzelf, ideeën passeren de revu. De jongeren zijn strijdbaar. Ze worden op alle mogelijke manieren ondersteund door Desiree, onze ‘veel meer dan’ Office Manager.
Zara vraagt bij alle 11 Rechtbanken de uitnodigingsbrief op. Grote verschillen in taal per brief: “ouderlijk gezag” “je ouders die belast worden met de zorg over jou” “de griffier”. Er zitten ook 2 brieven bij die wel duidelijk zijn. De jongeren streven ernaar dat in heel Nederland een en dezelfde brief vanuit de rechtbanken verzonden wordt. Yannick (23) schrijft de eerste versie van de brief, daarna gaat hij heen en weer tussen rechters en jongeren.

Dit is pas het begin. Het hele proces moet onder de loep, vinden ze. Is de Rechtbank wel de goede plek om een 10/15-minuten gesprek met kinderen te hebben? Waar zouden deze gesprekken anders kunnen plaatsvinden? De rechter die de zaak van de ouders behandelt, is meestal niet degene die het gesprek met het kind voert. Jammer. Zou dat anders kunnen? De ene rechter houdt de toga aan tijdens het gesprek en de ander doet deze bewust uit. Eenduidigheid vanuit alle rechtbanken is in het belang van álle kinderen in Nederland. Zoals bijvoorbeeld Rechtbank Amsterdam die besloten heeft dat alle kindgesprekken zonder toga worden gevoerd. Dat is duidelijk.
En daar was dan De DAG. We waren in de ochtend met 5 items op Radio 1 te horen: Zara, Dara, onze geweldige ambassadeur Mark Tuitert en ik. RTV Utrecht kwam op de Rechtbank filmen: de overhandiging van de brief door de jongeren en Mark Tuitert aan de voorzitters (rechters) van het LOVF (Landelijk Overleg van Voorzitters Familie- en Jeugdrecht). ‘s Avonds werd er in het Jeugdjournaal nog uitgebreid aandacht besteed aan Villa Pinedo en stroomden de nieuwe forumberichten binnen.

De drive vanuit álle jongeren binnen Villa Pinedo (56 om precies te zijn) om de situatie voor andere kinderen beter en overzichtelijker te maken is groot. Putten uit de (soms negatieve) eigen ervaring is helend. Dat is het! En wat doen ze het goed.

Zo dat moest er even uit 😉

Marsha Pinedo