Skip to content

Kan ik mijn achternaam wijzigen?

Roswitha
25 jul 2017

Waarom heb jij de achternaam van je vader of moeder?

Een achternaam maakt duidelijk bij welke familie jij hoort. Daarom wordt een achternaam ook wel een familienaam genoemd. Bij jouw geboorte hebben je ouders besloten of jij de achternaam van je vader, je moeder of beide krijgt (de naamskeuze). Als je ouders bij het eerste kind (de oudste) hebben besloten om bijvoorbeeld voor de naam van de vader te kiezen, dan moeten de daaropvolgende kinderen (dus de broertjes en zusjes) ook dezelfde achternaam krijgen. Dit is zo geregeld om de eenheid van de familienaam te behouden. De keuze voor een achternaam kunnen ouders bij de geboorte of tijdens de geboorteaangifte laten vastleggen. Als ouders niet kiezen voor een achternaam krijgt het kind automatisch de naam van de vader of de moeder. Dit hangt af van de gezinssituatie.

Als je ouders gescheiden zijn en je moeder (of vader) krijgt een nieuwe partner, dan krijgt jij niet automatisch de achternaam van de nieuwe partner. Jij hoeft dus niet dezelfde achternaam te krijgen als jouw halfbroer of halfzus.

Kan je je achternaam laten wijzigen?

Onder strenge voorwaarden kan je je achternaam laten wijzigen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de achternaam van een meerderjarige en van een minderjarige (< 18). Als een minderjarige zijn of haar achternaam wil laten wijzigen, is dit een zwaardere procedure. Alleen de ouders of wettelijke vertegenwoordigers mogen een verzoek tot naamswijziging voor een minderjarig kind indienen. Zij moeten het formulier van het verzoek tot naamswijziging gezamenlijk ondertekenen. Als een van de ouders niet wil tekenen, kan het verzoek niet in behandeling worden genomen. De rechter kan wel vervangende toestemming geven. Ook de persoon van wie het kind de achternaam krijgt, moet het verzoek ondertekenen. Kinderen van 12 jaar en ouder moet ook zelf instemmen met het verzoek tot naamswijziging. De persoon van wie het kind de achternaam krijgt, moet het kind een aantal jaren hebben verzorgd en opgevoed. Dit noemen ze de verplichte verzorgingstermijn.

Een achternaam laten wijzigen kan een strenge en emotionele beslissing zijn, zeker als een van je ouders er niet mee eens is. Een achternaam laten wijzigen kost ongeveer 800 euro. Als ik vroeger ruzie had met mijn vader wilde ik ook mijn achternaam laten wijzigen. Toch ben ik tot op de dag van vandaag blij dat ik dat niet heb gedaan omdat we ondanks alles toch familie zijn.

Roswitha (25)