Hoe je door mooie tekeningen, duizenden kinderen kunt helpen

Villa Pinedo
11 mei 2021
Hoi ik ben Marieke, en ik ben de tekenaar en mede-schrijfster van het vol geïllustreerde boek ‘ Je hoeft het niet alleen te doen’ wat op 18 mei uitkomt bij A.W. Bruna Uitgeverijen. Een heel bijzonder boek, voor alle kinderen met gescheiden ouders in Nederland, vandaar dat ik je er graag wat meer over vertel.
Vertel, wat is er bijzonder aan?
Het is met een klein team echt uit het hart gemaakt, om hoop en vertrouwen te mogen geven aan kinderen  die een scheiding meemaken. En dat spat er niet alleen vanaf in de kleuren en tekeningen, maar ook in de lieve teksten die in het hele boek staan. Het is echt een ‘buddy-in-een-boek’ geworden, voor als je door die heisa heen moet. Dat we dat voor duizenden kinderen kunnen doen – daar krijg ik echt kippenvel van. En een grote glimlach op mn gezicht.
Ben je altijd illustrator geweest?
Nee, zeker niet. Ik heb zelfs 12 jaar lang gewerkt als marketing manager voor merken als Tony’s Chocolonely, Ben&Jerry’s en Unilever. Het leuke is dat ik ook die kennis nog dagelijks gebruik in mijn illustratie en schrijfwerk. Hoe je duidelijk een verhaal vertelt, hoe je in de huid van de lezer kruipt, wat een logisch volgorde is. Dat doe ik automatisch door die jarenlange training 🙂 . En als je daar tekende handen en nogal veel hartstocht aan toevoegt – krijg je dus dit soort boeken 🙂
Hoe werd je illustrator dan?
Het begon per (on)geluk ; door een aantal opdrachten die ik kreeg toen ik met Lars (mijn man) naar Australie verhuisde. Ik schilderde en tekende al wel voor hobby – was interim manager en ik was bezig met een start-up. Het kwam een beetje tussendoor. Dat ik vervolgens steeds vaker mijn geld kon gaan verdienen met hetgeen wat ik het liefste doe (mooie dingen maken)- vind ik echt nog elke dag geweldig. Inmiddels ben ik terug in Amsterdam, heb ik vier jaar 100% als illustrator mogen werken, een eigen boek uitgebracht, en zijn er diverse kaarten en notitieboekjes onderweg. En help ik bijzondere boeken als dit werk voor Villa Pinedo op de wereld. Het voelt heerlijk om full time de maker te mogen zijn die ik altijd al in me had. En ik ben dankbaar voor de projecten waaraan ik mag werken!
Wat is er anders of bijzonder aan jouw tekeningen?
De essentie van al mijn illustratiewerk, is dat je er blij van moet worden, hoe slecht je je ook voelt. Mijn tekeningen, en vaak ook geschreven teksten, zijn er om kleur, begrip, vertrouwen en hoop te geven. Ik maak ze op intuïtie en daarmee eigenlijk in eerste instantie voor mezelf, en in dit geval voor mijn mede-schrijfsters Demi, Marsha en Sophie. Zij maakten allen op jonge leeftijd een scheiding mee – en samen zijn we dit proces doorgegaan. Dus als hun hart een sprongetje maakte omdat ze die tekening ECHT hadden willen zien toen ze jonger waren – dan ‘hoorde’ het in het boek. Dat kippenvelmoment – dat is het bijzondere van dit werk.
Hoe zijn jij en Villa Pinedo samen gekomen?
Marsha (Pinedo, oprichtster van Villa Pinedo) vond bij een vriendin een kaart met tekening van mij, en zei toen blijkbaar ‘ ik MOET haar ook hebben’ haha. Ze vroeg me in eerste instantie of ik een tekening wilde maken over de methode van Villa Pinedo. Maar de eerste keer dat we samen zaten, raakten we niet uitgepraat, kwam het hele team erbij, mijn eigen boek op tafel.. Het klikte zo, dat we nu dus niet 1 tekening samen maakten, maar dit hele boek van 220 pagina’s 🙂
Wat typeert jouw werk (wat is een echte ‘Marieke’ ? 🙂
Nu ik meerdere boeken heb gemaakt (en er nog een in mijn pen zit op dit moment) – zie ik wel dat ik een bepaalde stijl of handtekening heb – hoewel dit eigenlijk vanzelf is gegaan. Ik maak geen boeken met kennis – maar wil iedereen, hoe ze zich ook voelen, stap voor stap meenemen naar een fijnere plek. Uit eigen ervaring, of in dit geval door de ervaringen van kinderen te vertalen in een getekend handboek. Ik schrijf en teken van nature aanmoedigingen, support, liefde en hoop. Zodat iets niet een boek wordt, maar je grootste supporter of beste (papieren) vriendin die je je ooit had kunnen wensen.
Scheiding
Mijn eigen ouders zijn niet gescheiden, en daarmee ben ik de enige in ons team van schrijvers. Het bijzondere was dat ik daardoor Demi, Marsha en Sophie juist heel goed kon helpen in het proces dat dit boek nodig had. Ik wilde hen stimuleren om terug te gaan naar zichzelf in die tijd – en te voelen wat zij hadden willen horen toen ze zo jong waren en hun ouders vertelden dat ze uit elkaar gingen. Welke fases gingen ze door – wat hadden ze hun kleine ikje willen zeggen nu ze groot zijn en zoveel hebben mogen leren? Want DAAR kun je anderen het beste mee helpen. Niet zozeer vanuit het hoofd, door tips (al zijn er altijd praktische zaken die helpen). Maar door naast je kleine zelf, of dat kind dat net gehoord heeft dat zn ouders uit elkaar gaan, op de grond te gaan zitten en een arm om diegene heen te slaan. En dit daarmee ook te doen voor duizenden andere kinderen zometeen. Dat dat kan ook door middel van een boek – dat vind ik nog steeds echt magisch.
Hét boek voor kinderen met gescheiden ouders
En nu is het er dan. ‘Je hoeft het niet alleen te doen’ – en dat is ook echt zo. Aan het begin van deze reis hebben we als schrijfteam samen afgesproken dat het onze prioriteit was om het maken van dit boek vooral heel fijn en leuk te maken. Om het niet te forceren door stress (OK, tuurlijk waren er deadlines ;), maar door vooral aan te voelen wat dit boek ‘wilde worden’ op een bepaalde manier. En die rust, en passie voor deze kinderen, die voel je. We hebben in een kasteel gezeten, en in huisjes in het bos. Honderden tekeningen en teksten heen en weer geappt. Ja, zeker hard gewerkt, maar vooral ‘hart’ gewerkt denk ik. Dat dit resultaat er nu staat – daar zijn we, samen met iedereen bij Villa Pinedo, super trots op. Want nu hoeft echt niemand het alleen te doen.
Over Marieke
Marieke is 39 jaar, illustrator en oud-marketing manager en woont in Amsterdam met haar man Lars en zoontje Finn (2). Nadat ze in Australië, na een succesvolle carrière bij o.a. Tony’s Chocolonely, ‘per geluk’ full time illustrator werd (en op het strand mocht wonen!), kon ze zichzelf niet gelukkiger voorstellen. Toch raakte ze in een burn-out. Terug in Nederland, en terug opgebloeid, maakte ze heel intuïtief ‘Het Grote Depri-Doe-Boek’ voor zichzelf. “Als ik dit ooit weer mee zou maken – dan wilde ik een heel lief handboek open kunnen slaan waarin ik mezelf kon vertellen dat het echt goed zou komen.” Het boek werd een groot succes, er zijn inmiddels meer dan 4000 mensen in bezig. Op dit moment werkt Marieke aan de engelse versie van haar boek, en aan diverse kaartensets en (notitie)boekjes voor haar webshop. Maar alleen wat haar blij maakt. Want dat is het allerbelangrijkste.
Koop het boek ‘Je hoeft het niet alleen te doen’ hier.