Communiceren moet je blijven leren

Louke
26 nov 2015

Toen ik in de brugklas zat had ik een vriendinnetje. Haar ouders waren al een hele tijd uit elkaar, die van mij pas twee jaar. Als ze in het weekend naar haar vader ging, dropte haar moeder haar samen met haar broertje voor de deur, soms met de wasmand met vieze was ernaast. ‘Dat is nu de taak van je vader, jullie zijn nu bij hem’, zei ze dan. Daarna reed ze weg. Haar ouders praatte niet met elkaar en ontweken elkaar zoveel mogelijk. Ik kon me daar niks bij voorstellen. Als mijn vader jarig was, kwam mijn moeder op bezoek. Als mijn vader de spullen naar mijn moeder bracht na ‘zijn’ weekend, kwam hij altijd binnen om even een praatje te maken. Ik was daar altijd heel trots op en vertelde aan wie het maar horen wilde dat mijn ouders wel gescheiden waren, ‘maar gewoon met elkaar praatten’. Veel mensen vonden dat bijzonder, omdat het iets is wat je niet vaak hoort.

Pas toen ik ouder werd zag ik hoe fragiel die communicatie tussen mijn ouders was. Er was heel weinig voor nodig om de relatie weer op scherp te zetten en een kille sfeer tussen beide te creëren. Dan had mijn vader weer iets te bot gereageerd en dan haalde mijn moeder meteen alle afspraken die nog gepland stonden tussen hen uit haar agenda. Of dan vroeg mijn vader weer aan ons of we niet liever bij mijn moeder waren omdat zij een vriend had en hij maar alleen was.

Soms begreep ik de reactie en soms vond ik het bizar dat twee mensen op zo’n gespannen voet met elkaar konden staan. Nu ik wat ouder ben snap ik het juist heel goed. Ze hebben allebei nog steeds moeite met de scheiding, maar elk op hun eigen manier. Doordat ze samen kinderen hebben, blijven ze voor het leven verbonden met elkaar en dat is soms knap lastig. Want je gaat niet voor niks uit elkaar.

Toch vind ik het van beide knap dat ze de communicatie open laten. Ze proberen het elke keer weer en nemen het ook voor elkaar op als wij ons beklag doen. Ik ben blij dat mijn moeder me nooit met mijn broertjes en wasmand voor het huis van mijn vader heeft gedropt. Maar ik weet nu ook dat je opnieuw moet leren te communiceren met elkaar na een scheiding. En dat zoiets heel lastig kan zijn ook al neem je jezelf voor er vol voor te gaan.

Louke (20)