Job (32) in Vragen van ouders

Oppas

Hoi,

Op dit moment liggen mijn ex en ik in scheiding. Wij hebben twee kinderen van 6 en 3 jaar. We hebben de tijd met de kinderen verdeeld voor nu en gaan dit voor de toekomst vastleggen in een ouderschapsplan.
Wij verschillen nu van mening over oppassen op de kinderen in “elkaars” tijd. Mijn ex is van mening dat we altijd elkaar als eerst moeten benaderen hiervoor. Ik denk dat het rustiger is om in eerste instantie zelf een oppas te regelen in onze tijd met de kinderen.
Uiteraard kunnen we hier in noodsituaties altijd van afwijken.

Kunnen jullie mij vertellen hoe jullie dit ervaren en wat het beste zou zijn om te doen volgens jullie?

Alvast bedankt!

2 reacties

 1. Laura op 4 mei 2020 om 16:05

  Beste Job,

  wat fijn dat je het forum hebt gevonden en een vraag met ons deelt.

  Ten eerste is het fijn om te lezen dat jullie gezamenlijk de tijd met jullie kinderen hebben verdeeld en een ouderschapsplan maken. Dat geeft mij de indruk dat jullie wel moeite doen om samen tot afspraken te komen! Vervelend dat jullie op het gebied van oppassen wel vastlopen. Ik kan me voorstellen dat dit een lastig besluit is. Ik lees dat jij liever een oppas zou willen inzetten en jouw ex het graag onderling wil regelen.

  Ik denk dat beide opties zijn voor- en nadelen hebben. Wanneer jullie onderling overleggen, zullen de kinderen meer tijd doorbrengen met jullie i.p.v. een oppas. Ook denk ik dat het ook goed is voor jullie kinderen om door te hebben dat ze bij beide ouders welkom zijn, ook wanneer de kinderen volgens de afspraak bij de andere ouder zou zijn. Daarnaast is het altijd fijn (vanuit het perspectief van het kind) om te zien dat gescheiden ouders nog op een prettige manier kunnen overleggen met elkaar. Hoewel jullie kinderen nog best jong zijn, denk ik dat zij dat fijn zullen vinden. Zelf vind ik het erg geruststellend als mijn ouders dingen met elkaar kunnen overleggen. Dit geeft mij het gevoel dat ze echt moeite doen voor ons en niet ‘laks’ zijn in het contact met elkaar.

  De vraag zou voor mij dus vooral zijn: denk jij dat jullie hier samen op een fijne manier uit kunnen komen? Het is natuurlijk niet altijd vanzelfsprekend dat dit lukt. Als je denkt dat er wel spanningen of onenigheden zullen zijn, zou ik inderdaad neigen naar een oppas. Als kind heb je snel door wanneer er spanningen zijn tussen ouders en dit zou ik dus altijd voorkomen. Bovendien kan het hebben van een oppas ook wel zorgen voor wat rust en routine. Misschien vind jij het ook wel fijn om wat meer afstand van je ex te hebben als jouw kinderen bij jou zijn? Dat zou ik ook kunnen begrijpen.

  Als laatste wil ik nog even zeggen dat ik denk dat het in dit soort situaties het beste is het belang van jullie kinderen voorop te stellen. Ik denk dat je best eens zou kunnen vragen aan de kinderen wat zij liever hebben: zouden zij het leuk vinden om een oppas te hebben of zijn ze liever bij papa/mama? Vraag daar eens naar en kijk dan of jullie het besluit hier op kunnen baseren.

  Al met al is het dus een besluit die erg afhankelijk is van de situatie en het contact tussen jou en jouw ex. Maar uiteindelijk vind ik dat het kind altijd op 1 moet staan en is hun mening doorslaggevend !

  Hopelijk geeft mijn reactie wat verheldering en kunnen jullie er samen uitkomen 🙂 Voel je vrij om nog te reageren als je verdere vragen of opmerkingen hebt!

  Groetjes,

  Laura 2. Naomi op 4 mei 2020 om 11:49

  Lieve Job,

  Bedankt voor je openheid op dit forum en wat fijn dat je ons gevonden hebt.

  Als ik het zo lees begrijp ik je frustratie en zorgen heel goed.

  Wat ik herken van mijn eigen ouders was dat wanneer ze bijvoorbeeld een keer niet konden ze van de dagen dat we bij hen waren deze omruilde in goed overleg. Maar mocht dit niet kunnen of gaan dan zorgde mijn ouders individueel voor een eigen oppas. Dit was prima.

  Mijn tip zou zijn: leg het open op tafel en blijf open naar elkaar want het gaat tenslotte om de kinderen. En heb het erover of je bijvoorbeeld als regel in het plan kan zetten met ruilen van dagen bij hoge nood en anders een oppas benaderen.

  Mocht dit niet lukken dan iemand van buitenaf dus een vriend of vriendin die jullie vertrouwen laten meekijken.

  Ik geloof dat jullie dit samen kunnen! Zet m op!

  Liefs Naomi