Agnes (44) in Vragen van ouders

Omgaan met corona

Wat is wijsheid in deze corona tijd?

Mijn ex en ik hebben co-ouderschap voor onze kinderen van 13 en 15. Mijn bonuskinderen wonen op zichzelf en zien wij één keer per twee weken een middag of avond. In deze situatie van corona vind ik het lastig wat wijsheid is.

Moet ik mijn kinderen wel heen en weer laten gaan tussen mijn ex en mij. In principe mag dat aangezien er geen lock down is. Er zijn vooralsnog ook geen griepachtige verschijnselen bij geen van ons. Zodra dat het geval is blijven ze daar waar ze zijn.

Maar mijn bonuskinderen zien we veel minder. In dat opzicht maken zij eigenlijk geen deel uit van ons gezin. Moeten we hen wel laten komen of moeten we hen in deze uitzonderlijke situatie als ‘vrienden’ bestempelen, dus qua omgangsvorm behandelen als die groep waar wij nu ook even niet mee afspreken? Want als ze toch komen dan is 1,5 meter in een ruimte met 6 personen niet mogelijk. Lastig want we willen hen uiteraard ook zien.

Overigens zien wij onze eigen ouders op dit moment ook niet, maar die zijn dan al een stuk ouder en dat is wel risicovoller.

Wie weet hoe we hier het beste mee om kunnen gaan? Hoe doen jullie dat bijvoorbeeld?

2 reacties

 1. Jaimy op 24 maart 2020 om 13:11

  Haii Agnes,

  Super dat je op ons forum je vraag stelt.

  De tijd is ingewikkeld, raar en kan stressvol ervaren worden. Er is inderdaad nog geen lock down. De kinderen kunnen dus gewoon heen en weer gaan als niemand ziek is of griep verschijnselen heeft. In mijn ogen is het handig in deze tijd goed te communiceren met je ex-partner, je kinderen, je huidige vriend en je bonuskinderen. Als iedereen gezond is kan er gewisseld worden. Je mag namelijk gewoon nog naar buiten zolang je afstand houdt en niet met een groep buiten bent. Ik snap heel goed je vraag, omdat je maatregelen hoort maar in zo’n geval als deze lastig is te bepalen. Overleg goed wat je kinderen willen. Willen ze toch het liefste in deze tijd bij 1 ouder blijven is dat te begrijpen en kunnen jullie dit met zijn alle even overleggen.

  Ik zelf blijf bij mijn moeder. Mijn vader woont ook 1.5 uur bij mij vandaan en zijn vrouw werkt in de zorg. Bij haar zorginstelling zijn er cliënten met corona waardoor het niet veilig voor ons is om te komen. Het is heel vervelend, maar we moeten allemaal denken aan onze gezondheid en dat van een ander.

  Dus was het wisselen betreft met je kinderen zou dit gewoon mogen en kunnen.

  Je bonuskinderen wonen niet thuis, maar zijn gewoon familie. Ze mogen dus gewoon op bezoek komen. Als het qua afstand houden lastig is overleg dan dat ze niet tegelijk komen. Zo zien jullie hen ook nog en gebeurd dit nog op een veilige manier.

  Het is even zoeken in de tijd, maar hopelijk komen jullie hier goed uit. Overleg goed met iedereen en zorg dat iedereen veilig en gezond blijft.

  Liefs, Jaimy 🙂 2. Amber op 23 maart 2020 om 17:32

  Hi Agnes!

  Wat fijn dat je deze vraag stelt op het forum. Het is namelijk denk ik iets waar veel ouders tegenaan lopen op dit moment. Het is ook echt een nare en verwarrende situatie. Ik wil graag mijn ervaring met je delen, want het is ook iets wat in mijn hoofd omgaat en waar ik mij zorgen om maak.

  Ik woon ook al een tijdje niet meer thuis bij mijn ouders. Wel heb ik mijn moeder vorige week woensdag gezien. We hebben samen een spelletje gedaan, wel de 1,5 m. afstand gehouden en verder was niemand in huis (zij woont met haar vriend en zijn drie kinderen). We hebben niet geknuffeld, wat ik ook wel lastig vond. Mijn vader heb ik vrijdag gezien, ook op gepaste afstand. We hebben samen geluncht. Mijn ouders zijn allebei begin 50 en hebben een goede weerstand. Nou zegt dat natuurlijk helemaal niks! Vrijdagavond stuurde mijn moeder mij een berichtje dat de ex-schoonzus (ook begin 50 en ook verder gezond) van mijn stiefvader op IC ligt met het Coronavirus en voor onbepaalde tijd aan de beademing ligt en in slaap wordt gehouden. En toen kwam de klap best hard, omdat het echt dichtbij komt…

  Ik heb daarom nu zelf de beslissing gemaakt om mijn ouders tijdelijk niet op te zoeken, omdat ik het gevaar er in zie. Ik moet er echt niet aan denken dat ik één van mijn ouders perongeluk besmet en ik niet bij hen kan zijn. Ik heb met beiden namelijk een enorm goede band!

  Ik probeer ze vaak te videobellen, dat vind ik zo’n mooie oplossing in deze tijd. Dus misschien ook iets wat jij met jouw bonuskinderen kan doen. Ik begrijp dat dit ook voor jou een hele moeilijke situatie is, omdat jouw eigen kinderen wel komen maar jouw bonus kinderen niet. Ik zou je bonuskinderen vragen hoe zij deze situatie voor zich zien en vertellen hoe jullie hierover denken. Ik moet zeggen dat ik mij niet minder onderdeel voel van het gezin bij mijn moeder. Ik hou evenveel contact met mijn moeder, al is het niet meer via bezoekjes!

  Ik hoop dat ik je vraag zo heb beantwoord! Heel veel succes en sterkte in deze nare tijd.

  Liefs, Amber