Anne (49) in Vragen van ouders

Helemaal van slag

Wij zijn uit elkaar sinds ongeveer twee jaar. Hebben een zoon van 14 jaar die bij mij woont en om het weekend naar zijn vader gaat. Zoon heeft heel veel meegemaakt omtrent de scheiding helaas. Nu is het iets rustiger en stabieler, maar iedere keer wanneer hij terugkomt van vader is hij helemaal van slag doordat hij verhalen hoort over financiële dingen over de besteding van de kinderallimentatie (vader wil weten waar het aan besteed wordt en zoon denkt dat hem op zijn eigen rekening gestort moet worden enzzz). Ook zegt vader dingen over de andere financiële afhandeling tegen hem die een kind van 14 niet moet horen en ook nog niet eens waar zijn.
Mijn zoon weet niet meer wie hij moet geloven en is van slag, terwijl hij juist rust nodig heeft. Hebben jullie advies? Ik weet niet wat ik ermee moet en duurt dan weer paar dagen voor hij weer rustig is en we proberen te praten, maar ik wil over zulke dingen niet met hem over hebben.

2 reacties

 1. Sanne op 13 mei 2020 om 20:25

  Hoi Anne,
  Goed dat je het forum hebt gevonden om je vraag op te stellen! Wat vervelend dat je zoon onrustig thuis komt. Mijn ouders waren toevallig ook twee jaar uit elkaar toen ik 14 jaar was. Ik kan me daarom denk ik wel goed verplaatsen in je zoon. Mijn moeder is altijd iets te oprecht geweest en heeft daardoor ook dingen verteld over de scheiding die ik liever niet had willen weten. Ik werd er toen ook onrustig over, maar trok me toen juist heel erg terug. Wat ik fijn zou hebben gevonden, is als er een onafhankelijk persoon was met wie ik erover kon praten. Dit is mogelijk bij Villa Pinedo. Je kunt op de site namelijk een buddy aanvragen die een luisterend oor biedt en advies kan geven over bepaalde situaties omtrent de scheiding. Meer informatie daarover vind je hier: https://www.villapinedo.nl/informatie-over-buddy/. Wie weet is dit ook iets voor je zoon?
  Ook zou ik het fijn hebben gevonden om van mijn ouders te horen dat ik altijd met ze over de scheiding kon praten, dit miste ik op dat moment. Dus open communicatie is een tip die ik zeker kan meegeven.
  Ben je al weleens in gesprek geweest met de vader van je zoon over deze situatie? Ik weet niet hoe jullie band is en of dat een optie is. Anders zou ik dat zeker aan kunnen raden! Wie weet ziet de vader het bijvoorbeeld niet in dat je zoon onrustig thuis komt.
  Ik hoop dat je iets hebt aan mijn advies en ik hoop dat de situatie snel beter wordt voor jullie!
  Liefs, Sanne 2. Dieuwertje op 12 mei 2020 om 14:24

  Hoi Anne! Fijn dat je het forum hebt gevonden om je vraag te stellen. Wat vervelend dat je zoon steeds van slag terugkomt door allerlei verhalen, dat zal voor jou ook frustrerend zijn! Toen mijn ouders gingen scheiden, toen ik 14 was, deelde mijn vader ook allerlei details over de scheiding die ik niet hoefde te weten, en die mijn moeder ook nog in een negatief daglicht plaatsten. Ik vond dat heel vervelend omdat ik dan ook een beetje boos werd op mijn moeder terwijl dat helemaal niet nodig was, want het waren volwassen zaken waar ik in werd betrokken. Mijn vader heeft dit gelukkig maar even gedaan en is er eigenlijk zelf weer mee opgehouden. Mijn moeder wist dat mijn vader negatief over haar praatte, maar heeft dat over mijn vader nooit gedaan. Dat heb ik ontzettend gewaardeerd en wil ik je dus ook als advies geven. Als je zoon weer van slag thuis komt, probeer dan op een rustige en aardige manier te zeggen dat je er samen met zijn vader uit gaat komen en dat hij zich er niet druk om hoeft te maken. Ik zou proberen niet tegen hem te zeggen dat je vindt dat zijn vader dit niet tegen hem mag zeggen, want dan denkt je zoon misschien weer dat jij hier boos over bent en dan voelt hij zich helemaal tussen jullie in staan. Ik zou proberen met zijn vader een gesprek aan te gaan over waarom je vindt dat hij dit niet met jullie zoon zou moeten delen, en wat je ziet dat het met hen doet. Hopelijk ziet hij dit dan ook in! Ik hoop dat dit heeft geholpen! Veel succes en liefs,
  Dieuwertje