Koen (37) in Vragen van ouders

Graag blijven komen

Hoi!

Helaas is na 10 jaar een einde gekomen aan ons huwelijk. We hebben een zoontje van 8, en een dochtertje van 6.

Het is op het moment van schrijven nog súpervers. Wettelijk zijn we nog niet gescheiden, maar ik woon wel sinds een maandje in een nieuwe woning.

Deze woning heeft voldoende kamers, zodat de kids ieder hun eigen slaapkamer hebben (/krijgen. Work in progress 😉 )

De regeling die we nu hebben is dat ik ze elke woensdagmiddag bij me heb. Om de week het weekend, en in overleg met moeder wat losse dagen tussendoor als het zo uitkomt.

Tot nu toe begrijpen de kinderen de situatie. En ze vinden het ook fijn om bij mij te zijn.
Ze vinden het natuurlijk leuk een nieuw huis, met een nieuwe eigen kamer
Maar na het lezen van een aantal brieven hier, vroeg ik me af: Hoe kan ik er het beste voor zorgen dat de kinderen ook nog steeds graag blijven komen als straks “het nieuwe” eraf is?
Zonder dat ik ze “omkoop” met kadootjes en lekkers natuurlijk. (Beetje verwennen prima, maar wil ze ook niet verpesten zodat hun moeder het hier weer lastiger mee krijgt).

Ben benieuwd naar de reacties van ervaringsdeskundigen.

Gr, Koen

3 reacties

 1. Susan op 14 november 2019 om 15:06

  Hi Koen!
  Wat fijn dat je hier op de site komt en om hulp vraagt! Ik denk dat dit al heel veel zegt over hoe je je best doet voor je kinderen. Ik denk dat dat ook meteen het belangrijkste is voor je kinderen en om ze bij je te houden. Zorg ervoor dat ze ten alle tijden op nummer 1 staan en dat ze welkom zijn in jouw (nieuwe) gezinssituatie/woning. Toen ik 16 was is het júist daarin fout gegaan tussen mijn vader en mij, en is dat de reden dat ik er niet meer zo graag kom. Moeders hebben vaak erg duidelijk kinderen op de eerste plek staan, en dat zien de kinderen ook. Voor vaders is dat soms wat moeilijker te bewijzen in verband met werk. Laat daarom duidelijk aan je kinderen zien dat zij jouw prioriteit zijn en dat ze altijd naar jou toe kunnen komen als er wat is of als ze gewoon lekker bij hun vader thuis willen zijn. Dit kun je ook best uitspreken naar ze. Ze zijn misschien nog wel jong, maar ieder kind vindt het fijn om te horen dat ze belangrijk zijn.
  Ik hoop dat je er wat aan hebt. Maar aan je bericht te lezen en het feit dat je hier op de site komt heb ik het idee dat je al hartstikke je best doet. Ga zo door!
  Susan 2. Maureen op 14 november 2019 om 11:31

  Beste Koen,

  Wat goed dat je onze site gevonden hebt, en wat goed dat je je vraag hier gesteld hebt! Ik kan me voorstellen dat je wil dat je kinderen gewoon blijven komen, ook als het nieuwe van het huis af is. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar ik kan wel proberen om je wat tips te geven!

  Wat mij erg belangrijk lijkt, is dat de kinderen zien dat je nog steeds hun vader bent. Hiervoor is het in mijn ogen belangrijk dat ze zich thuis voelen en weten dat ze altijd welkom zijn. Ook denk ik dat het belangrijk is dat kinderen structuur in hun leven hebben, dus ik denk dat het handig kan zijn om dezelfde regels in beide huizen te hebben. Je zou met de kinderen kunnen praten of ze het fijn hebben als ze bij je zijn, of dat ze graag iets anders zouden willen zien. Dit hoeft niet nu, dit zou ook kunnen wachten!

  Persoonlijk vind ik het erg prettig dat ik kan kiezen tussen beide huizen. Dit komt ook omdat ik bij beide ouders mijn eigen plekje en kamer heb (ik ben al uit huis), hier kan ik me terugtrekken en geeft me het gevoel dat ik bij beide ouders welkom ben. Dit heeft mij na de scheiding wel erg geholpen!

  Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, je kunt altijd rondsnuffelen op de site! Mocht je nog een vraag hebben, dan kun je die natuurlijk altijd hieronder stellen, of een nieuw berichtje plaatsen!

  Groeten, Maureen 3. Dieuwertje op 13 november 2019 om 22:22

  Hoi Koen! Wat jammer dat je gaat scheiden, maar fijn dat je het forum hebt gevonden en al wat brieven hebt gelezen. Toen mijn ouders gingen scheiden was ik 14, dus wel een stukje ouder dan jouw kinderen, maar ik hoop dat ik toch nog wat advies kan geven! De regeling in mijn situatie was de ene week bij mijn vader en de andere week bij mijn moeder. Ik vond het eigenlijk altijd leuk om weer naar de ander te gaan, ook al deden ze daar nooit per se meer moeite voor! De regels die ik kreeg waren bij allebei mijn ouders bijna hetzelfde, wat juist heel prettig was omdat dat dan toch nog voor een beetje structuur zorgt. Mijn oom en tante zijn helaas ook gescheiden, en mijn nichtjes hebben bij mijn tante ontzettend veel regels en bij mijn oom heel weinig. Dit zorgde er zeker even voor dat mijn nichtjes graag bij mijn oom waren, maar dit duurde ook maar eventjes. Ze gaven zelf ook aan dat ze een paar regels juist wel fijn vonden! Een beetje verwennen is inderdaad zeker niet erg hoor, zolang het geen omkopen wordt, zoals je zelf al aangeeft! Ik denk dat de meeste kinderen in principe heel graag bij allebei hun ouders willen zijn, en zeker als ze jou het minste zien! Ik denk dus eigenlijk dat je je daar pas zorgen om hoeft te gaan maken als je echt merkt dat ze minder graag komen. Wat voor mij af en toe wel maakte dat ik minder graag bij mijn vader was, was omdat hij soms erg negatief over mijn moeder praatte. Gelukkig hield dit snel op! Er zit dus vaak wel een reden achter, als kinderen dan toch liever bij de ene ouder zijn. Als ik je bericht zo lees, waaruit ik opmaak hoe graag je het voor je kinderen wat makkelijker wil maken en wil zorgen dat ze blijven komen, denk ik dat je je kinderen genoeg redenen geeft om te willen blijven komen! Ik hoop je hier een klein beetje mee te hebben geholpen.
  Heel veel succes, Dieuwertje