Astrid (48) in Vragen van ouders

Dochter wil dansen

Dag, ik heb een vraag. Ik ben 6 jaar gescheiden. De communicatie tussen mijn ex en ik was altijd vrij stroef. De kinderen waren de meeste tijd bij mij, alhoewel we co ouderschap hadden afgesproken. Begin dit jaar hebben we mediation gedaan, om tot een betere regeling te komen. We zouden meer met elkaar overleggen, en de kinderen zouden vaker naar hem gaan. Dit is deels gebeurd, maar het overleggen is nog lastig. Nu zit ik eigenlijk met het volgende. Mijn dochter van 10 wil heel graag dansen. Veel vriendinnen dansen ook bij de dansschool waar ze dat wil doen. Dat is heel dicht bij ons huis. Ik heb mijn ex gezegd dat ze graag wil dansen, maar hij wil het niet, of in ieder geval wil hij er niet aan mee betalen, omdat hij het “straat” vindt. Ik wil wel dat ze gaat dansen. Ik vind het belachelijk dat hij er niet aan mee wil werken. Praten hier over lukt niet, Dit is zijn standpunt, klaar. Ze zit ook op paardrijden, dat mag wel. Ze zat op scouting, daar wou ze van af, daar was hij het niet mee eens. Maar ik heb het lidmaatschap aan het eind van vorig seizoen opgezegd. Ze wou daar echt niet meer heen. Nu wil ze dus heel graag dansen, maar dat vind hij niet goed.

2 reacties

 1. Hilde op 13 oktober 2019 om 13:24

  Beste Astrid,

  Wat fijn dat je het forum hebt gevonden! Wat een lastige situatie. Ik vond het altijd erg fijn als mijn beide ouders mij steunden, en volgens mij is dat ook het belangrijkste: blijf je dochter hierin steunen. Als je dochter zich niet gesteund wordt, gaat dat ten koste aan de relatie met de ouder die haar niet steunt. Zo wou mijn vader mijn zusje niet meer financieel ondersteunen omdat hij het niet eens was met wat ze wou doen toen ze 18 was, en dat heeft er toe geleid dat mijn zusje geen contact meer met hem heeft. Ik zou dus hoe dan ook je dochter blijven steunen in haar hobby’s.

  Heeft je dochter zelf al eens tegen haar vader gezegd dat ze graag wil dansen? Dat is namelijk ook het proberen waard, want dat komt misschien duidelijker/harder aan. Misschien kan hij mee naar een open dag zodat hij een beter beeld krijgt van wat het echt inhoudt en hoe leuk ze het vindt.

  Als je dochter het fijn vindt om in contact te komen met iemand die ook gescheiden ouders heeft, kan ze een Buddy aanvragen via https://www.villapinedo.nl/informatie-over-buddy/. Dan wordt ze gematcht met iemand tussen de 18 en 28 jaar die ook gescheiden ouders heeft, die steun kan bieden en misschien hetzelfde heeft meegemaakt.

  Succes! Liefs,
  Hilde 2. Dieuwke op 1 oktober 2019 om 12:54

  Beste Astrid,

  Bedankt voor het delen van deze vraag! Ik kan u misschien verder helpen door mijn eigen ervaring als kind van gescheiden ouders te delen, aangezien ik in een soortgelijke situatie heb gezeten. In mijn kinderjaren heb ik mijn vader ongeveer een keer per twee maanden gezien, maar wilde hij toch voor mij bepalen welke sport ik deed en naar welke middelbare school ik ging. Hij probeerde druk op mijn moeder uit te oefenen om het met hem eens te zijn en wilde alleen met mij praten over de keuzes die hij goed vond. Ik herken hierin uw verhaal waarin u aangeeft dat uw dochter heel graag wilt dansen, maar dat dit niet mag van de vader omdat hij dit niet een goede keuze vindt. Mijn moeder nam ook hetzelfde standpunt in als u en wilde vooral mij laten beslissen.

  Wat mij enorm geholpen heeft in deze situatie is dat mijn moeder de focus vooral op mij bleef houden. Ze vertelde me dat mijn vader graag wilt dat ik voor een bepaalde school koos, maar dat ik goed naar mijn hart moest luisteren en zelf een keuze kon maken los van wat mijn vader wilde. Dit gaf mij het gevoel dat ik een eigen stem had en heeft me geholpen om keuzes te leren maken. Als ze mij niet had bijgestaan in deze kwestie was ik waarschijnlijk naar de school gegaan die mijn vader goed vond, ook al leek mij dit helemaal geen fijne school. Ik vind het dan ook erg sterk van u dat u haar zelf over de scouting heeft laten beslissen.

  Wat ook nog zou kunnen helpen is het lezen van de brief aan alle gescheiden ouders, zowel voor u als voor de vader. Dit is een brief opgesteld door ervaringsdeskundige jongeren, waarin ze delen wat voor gevoel zij ervaren in de scheiding en de periode erna. U kunt hem vinden op: https://www.villapinedo.nl/openbrief-aan-alle-gescheiden-ouders/ .

  Ik hoop dat u hier wat aan heeft en als u nog vragen heeft hoor ik het graag!

  Veel liefs,
  Dieuwke