Warme douche: oma

Hannah
31 mrt 2016

Lieve oma,

Bij u kon ik schuilen. Bij u kon ik op zoek naar wie ik ben. Ik mocht onder uw dak slapen toen ik afstand wilde van thuis. Ik vond het moeilijk de boel te overzien en bij u vond ik een thuis. Ik was op zoek. Op zoek naar afleiding, een geneesmiddel tegen eenzaamheid en naar een plekje voor mijzelf, zonder drama.
Ik dacht dat de eenzaamheid weg zou gaan als ik bij u zou wonen, maar dat was niet zo. Maar ook al kon u niet alles oplossen, toch wil ik u enorm bedanken voor wat u voor me deed. Want het heeft me, zonder dat ik het zelf doorhad, zo veel geholpen.

Nu ik terugkijk realiseer ik me dat ik me als een echte tiener gedroeg: ik was met mijzelf bezig en u liet dat rustig toe. Bedankt voor het wassen van mij kleding, het koken van al die lekkere maaltijden elke avond weer, het smeren van mijn brood en het klaarmaken van een lunchpakketje als ik weer eens te laat was voor de trein.

Sorry, dat ik zo vaak op mijn kamer zat. Ik had zo veel van u kunnen leren, maar ik trok mij terug in een veilige schelp waar ik rust en overzicht probeerde te vinden.
Bedankt dat u nooit een kant van papa of mama heeft gekozen. Dat u, zonder dat ik het wist, was wat ik toen nodig had.

Ik heb u dit nooit vertelt en ook al weet ik wel dat u dit weet, toch denk ik dat het goed is om het nu op te schrijven.
Dank u wel dat u nooit een oordeel gaf over dingen die ik deed of over dingen die papa en mama deden. Ik weet dat u zelf iemand bent die wilt dat anderen stralen. Maar ik wil nu dat u weet hoe belangrijk u voor mij bent! Door uw liefde en bemoedigingen kon ik weer doorgaan.

Bedankt voor alles, bedankt dat u mijn oma bent.

Ik houd van u,

Hannah (22)