Vertrouwen

Iris van Spierenburg
10 okt 2014

Als we bij Villa Pinedo een training geven aan professionals leggen we er altijd de nadruk op hoe belangrijk vertrouwen is als je in gesprek gaat met een kind. Het kind moet het gevoel hebben dat het vrijuit kan spreken. Als het kind dat gevoel van vertrouwen en veiligheid namelijk niet heeft is de kans groot dat hij niet echt gaat zeggen wat hij vindt en voelt. Als kind wil je niet het gevoel hebben dat je tegen je zin voor een ouder moet kiezen. Of dat je één van je ouders in de problemen brengt of ontrouw bent.
Toen ik een aantal weken geleden een training gaf kwam er een soortgelijke situatie voor.
De training verliep goed tot mijn moeder binnenkwam om de lunch voor de professionals te verzorgen. Op dat moment klapte ik dicht. Ik had niet verwacht dat mijn moeder, die ook werkzaam is bij Villa Pinedo, op kantoor zou zijn. De dagen erna voelde ik mij schuldig tegenover mijn moeder. We hebben haar toen gevraagd om beneden te blijven omdat ik mij anders niet op mijn gemak zou voelen en daar zou de kwaliteit van de training onder leiden. Waarom was het voor mij zo moeilijk om over de scheiding te praten terwijl mijn moeder in de ruimte naast ons zat? Het antwoord is mij wel duidelijk: loyaliteit.

Sinds ik bij Villa Pinedo werk hoor ik van mijn moeder dat de dingen die ik op tv of congressen zeg haar raken en dat raakt mij weer. Mijn moeder wilde scheiden en ik snap dat het pijn doet om te horen hoe je kind onder die keuze heeft geleden. Hier houd ik (onbewust) rekening mee om te voorkomen dat ik mijn moeder kwets. Dus op het moment dat mijn moeder de training binnenliep schoot ik in de bescherm-modus, zoals veel kinderen in een scheiding dat doen, om mijn moeder niet te kwetsen. Het had dus niks met haar te maken, maar met het feit dat ik steeds bezig ben met het beschermen van haar gevoelens, ook al is dat niet mijn taak en is dat ook helemaal niet nodig.

Mijn punt is dus dat het belangrijk is dat als je een gesprek aangaat met een kind over de scheiding dat je het kind het gevoel geeft dat het kan vertellen wat hij voelt, zonder dat het daarmee de ouders kwetst.

Robin (16)

Ben jij werkzaam in het gebied van echtscheidingen en wil jij een training van Villa Pinedo volgen? Bekijk hier het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Ql2dVRGYXig