Uitgewist

10 aug 2012

Marleen (19): “Als je ouders uit elkaar gaan, dan verandert alles in je leven Alles wat op dat moment normaal was, traditie was, routine was, verdwijnt. Want ineens zijn er twee mensen die niet meer samen maar apart Sinterklaas met je willen vieren. Of eet je niet meer om 19.00 uur omdat je vader dan thuis kwam.

“ondanks dat ik in hetzelfde huis woon, is het huis niet hetzelfde”

Maar wat het meest verandert van allemaal, is je thuis. Eerst worden de spullen, die het ‘thuis’ maken, verdeeld. Dan moet je verhuizen met een van je ouders, of een van je ouders vertrekt.  Bij mij was het laatste het geval: mijn vader vertrok en ik bleef met mijn moeder en broertjes in hetzelfde huis wonen. De scheiding is nu vijf jaar geleden en ondanks dat ik in hetzelfde huis woon, is het huis niet hetzelfde. Alles wat ‘papa’ was is weg. De muren zijn geschilderd, de inrichting is veranderd en er hangen alleen foto’s van ons met mama. De tuin is verwaarloosd (papa deed altijd het tuinieren) maar ook kleine dingen zijn anders: nieuw bestek, nieuwe borden en nieuwe handdoeken. Ons vorige leven is volledig gewist.

Maar af en toe, dan vind ik nog stukjes van ons vorige leven. Ons leven als familie. Zo kom ik bij mijn vader nog regelmatig een oude handdoek tegen, of de borden waar we eerst samen van aten. En ondanks dat mijn moeder geprobeerd heeft alles te wissen, en het huis nu ook echt haar huis is, word ik standaard door één ding aan mijn vader herinnerd. Als een stille getuige staat dezelfde keukentafel nog steeds in het midden van de keuken, omringd door dezelfde vijf stoelen. Als mijn moeder me vraagt of ik de tafel dek, is het nog steeds dezelfde plek die leeggelaten wordt. We zijn nooit anders gaan zitten. Deze gewoonte is altijd gebleven.

Heel soms dek ik per ongeluk de tafel voor vijf personen en als ik dan het bord weg haal, denk ik aan hoe wij daar altijd met het hele gezin zaten. Hoe gezellig het was. En hoe jammer het is dat mijn vader daar nooit meer zal zitten.