Train de trainer

Iris van Spierenburg
19 mrt 2015

Deze week heb ik samen met een aantal anderen jongeren met gescheiden ouders deelgenomen aan de ‘train de trainer’-dag van Villa Pinedo. Van te voren was ik ontzettend benieuwd naar wat ons te wachten stond en ik keek er naar uit om aan de slag te gaan!

De ‘train de trainer’-dag vond plaats in Amsterdam bij de coach die de training verzorgt. En het begon meteen goed met de kennismaking, want ik kan wel zeggen dat dit niet zomaar een voorstelrondje was! Omdat we allemaal de training volgden doordat we gescheiden ouders hebben, gingen we al vrij snel de diepte in. Het was indrukwekkend om te horen hoe zo’n situatie per persoon zoveel kan verschillen ondanks dat het over het zelfde onderwerp gaat. Bijzonder vond ik om te zien hoe iedereen zichzelf zo snel open stelde voor de rest van de groep. We kenden elkaar nog niet en toch waren we allemaal bereid om ons verhaal te vertellen en bijbehorende emoties te laten zien. Op het moment dat je aan de beurt was om je verhaal te vertellen, stelde Julia onder andere vragen over hoe we onszelf als persoon zagen. Ben je een voeler, denker of zit je meer in de controle? Met behulp van de groep hebben we daar allemaal inzicht in gekregen. Tijdens dit moment was het bizar om te ervaren dat vrijwel iedereen een soort van kou om zich heen voelde terwijl het in de ruimte gewoon aangenaam warm was. Julia heeft ons uitgelegd dat dit waarschijnlijk kwam door alle emoties die in de ruimte gedeeld werden.

Het tweede gedeelte van de dag zijn we gestart met een lekkere kop koffie. We hadden ’t nodig, want iedereen moest even uit de dip van de (overigens heel gezellige en ontspannen) lunch getrokken worden. Met onze koffie in de aanslag waren we er weer klaar voor en zijn we begonnen met het zorgvuldig doornemen van de training ‘’Hoor en zie mij’’. Waar we vooral op in zijn gegaan is de achterliggende gedachte van de opdrachten. Wat is het doel en wat werkt om het doel zo goed mogelijk te behalen. Voor mij persoonlijk heeft dit gedeelte ervoor gezorgd dat ik goed zicht heb gekregen op wat de training inhoudt en hoe we de deelnemers kunnen motiveren om actief mee te doen. Julia heeft uitgebreid de tijd genomen om al onze vragen te beantwoorden, daarnaast hebben we veel goede tips gekregen voor het moment dat wij zelf de training gaan geven.

Na een gezamenlijke evaluatie hebben we de dag afgerond. Volgens mij verliet iedereen de ‘train de trainer’-dag met een enorm voldaan gevoel. Het was een intensieve, maar super leerzame dag!

Romy Thomas (21)