Survival tips bij eindexamenstress

Villa Pinedo
12 mei 2015

‘De eerste twaalf hoofdstukken zijn het belangrijkst, maar de rest van het boek is ook interessant om door te lezen!’ Je zit in de les en kijkt naar de leraar. Hij blijft maar praten over ‘dat het wel meevalt met wat je allemaal moet leren’, maar hij lijkt niet te beseffen dat er meer vakken zijn waar we examen voor moeten doen! En bovendien is het allemaal niet zo gemakkelijk te plannen als je de ene helft van de week bij je moeder woont en de andere helft bij je vader.

Gelukkig heb ik wat tips voor jullie om de eindexamens stressloos te overleven. Ik kan niets garanderen, maar het zijn handige tips om wat structuur in de voorbereidingen te brengen.

1. Sowieso is het sjouwen met alle boeken super vervelend. Zet in een schema welke boeken je wanneer moet meenemen. Maak daar een checklist van, zodat je het niet vergeet. Hoef je je daar in ieder geval geen zorgen om te maken.

2. Geef het volledige rooster van de examenperiode aan allebei je ouders. Zo kunnen zij rekening houden met jouw schema en weten ze ook wanneer ze je moeten steunen (of juist met rust moeten laten). Tip voor de variatie: plak een post-it op het rooster met de tekst ‘Vergeet me geen ‘appje’ te sturen om me succes te wensen!’. Zo weten ze meteen dat hun steun belangrijk voor je is en berichtjes op post-its zijn leuk.

3. Maak je een leerschema? Plan dan ook de tijd in voor ‘de wissel’ van je moeder naar je vader (en andersom). Wees niet te streng voor jezelf en vergeet ook niet om de tijd te nemen om even met je ouders te kletsen.

4. Vraag hulp van je ouders. Is je vader goed in wiskunde? Zet in de planning dat je gaat leren voor wiskunde als je bij je vader bent. Hetzelfde geldt voor je moeder. Ze wil je vast en zeker helpen met dat lastige examen Frans, maar dan is het wel zo handig als je dat doet op de dagen dat je bij je moeder bent.

5. LET IT GO, LET IT GO! Als je toch gebruik maakt van de hulp van je ouders, focus je op de vakken waarbij ze jou kunnen helpen en laat op die momenten de andere vakken even rusten. Focus is fijn!

6. Vind je het eigenlijk alleen maar storend om heen en weer te reizen in de weken van de examens? Vraag aan je ouders of het voor even anders kan. Is een van je ouders het er niet mee eens? Wellicht werkt het als je dit zegt: ‘Zal ik anders een kopje koffie voor je zetten en dat je er nog even over nadenkt?’ Geloof me, dat werkt!

7. Je kunt een heleboel negatieve dingen bedenken over het hebben van gescheiden ouders, maar mijn laatste (en Gouden tip) is: laat jezelf dubbel verwennen! Je moet ten slotte goed uitgerust zijn, goed gegeten hebben en veel lekkers op zak, want anders heb je écht geen energie om die examens goed te maken hoor!

Hoe overleven jullie de eindexamenperiode? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd!

Veel succes met de examens.

Femke (23)

*Deze tips zijn bedoeld voor eindexamenleerlingen