Mijn dochtertje heeft heel veel opa’s en oma’s

Kelsey
10 dec 2015

 

Sinds drieënhalf jaar ben ik moeder van een prachtig meisje, Indy. Niet gepland maar zeker niet ongewenst. Toen ik zwanger werd gingen mijn vriend en ik net drie maanden met elkaar. Samen besloten we ervoor te gaan, maar toen kwam meteen de vraag, hoe we dit aan onze ouders moesten vertellen. Vooral bij mijn vader en stiefmoeder vond ik dit moeilijk, aangezien mijn vader net zelf weer vader was geworden en nu zou hij dus ook opa worden. Dat leek met toch een beetje gek. Gelukkig reageerde iedereen erg positief. Er was wel een voorwaarde; we moesten een eigen huis zoeken. Zo gezegd zo gedaan en al snel woonden we samen.

Tijdens mijn zwangerschap vond ik sommige situaties best lastig. Ik ben bijvoorbeeld een echt papa’s kindje en wilde graag dat hij overal bij zou zijn, ook bij mijn bevalling. Dat zowel mijn vader als mijn moeder er uiteindelijk bij waren vond ik erg speciaal. Ook dacht ik na over wie we opa en oma zouden noemen en hoe dat soort dingen werken. Mijn vader en moeder zijn opa en oma, maar ik had nu ook een stiefmoeder en stiefvader.

Nu mijn dochter drie is noemt ze eigenlijk iedereen opa en oma. Ook mijn oma en de ouders van mijn stiefvader en stiefmoeder. Voor haar is dit het makkelijks, want hoe ga je een kind van drieënhalf uitleggen hoe het allemaal zit en wie wel en wie niet haar echte opa en oma zijn? Dat lijkt me niet te doen, en ik wil het haar ook niet aandoen, aangezien ze net zoveel houdt van haar ‘echte’ opa en oma als van mijn stiefvader en -moeder. Ik denk dat het beter is haar daar nu nog niet mee te belasten. Straks als ze groter is zullen er vast vragen komen en dan kunnen we alles alsnog netjes uitleggen.

Kelsey A (23)