Loyaliteit

Iris van Spierenburg
01 sep 2014

Villa Pinedo vroeg mij of ik artikelen wilde schrijven. Ik zie dit als een mogelijkheid om mijn verhaal te delen zodat anderen ervan kunnen leren. Maar ook zodat de kinderen die een scheiding hebben meegemaakt zich niet zo alleen voelen en hierdoor zien dat zij niet de enige zijn. Ik weet namelijk maar al te goed hoe alleen je je kunt voelen vóór, tijdens en na de scheiding van je ouders.

Toch vind ik het heel moeilijk om mijn ervaringen in de juiste woorden op papier te krijgen. Ik ben bang dat ik door de woorden die ik op papier zet mijn ouders kwets. Bang dat ze boos worden, teleurgesteld zijn in mij of in zichzelf wanneer ze mijn verhalen lezen. Teleurgesteld in zichzelf omdat ze niet wisten hoe ik de scheiding heb ervaren. En ze het idee hebben dat ze hebben gefaald als ouder, omdat ze niet hebben gezien of geweten hoe ik me heb gevoeld.

Tijdens mijn studie Maatschappelijk werk en Dienstverlening ben ik veel literatuur tegengekomen over het onderwerp scheiden. Ik heb veel gelezen over de risicofactoren en gevolgen van een scheiding bij kinderen. Deze literatuur is voor mij heel confronterend geweest, maar was ook een eye-opener. Zo herken ik bij mij het loyaliteitsconflict dat opspeelt als ik een artikel wil schrijven. Als ik schrijf over een situatie die ik met mijn moeder heb meegemaakt heb ik het gevoel dat ik haar kwets en dat zij denkt dat ik voor mijn vader kies, maar ook andersom.

Dit loyaliteitsconflict speelt niet alleen op bij het schrijven van een artikel, maar ook in veel andere situaties. Aan wie vertel ik als eerst dat ik mijn diploma heb gehaald, ga samenwonen, verloofd ben, een kind krijg en zo verder? Ik ben inmiddels 22, woon niet meer thuis en de scheiding is 10 jaar geleden, maar ik heb hier nog steeds moeite mee. En ik ben niet de enige. Er zijn zo veel kinderen van gescheiden ouders die dagelijks het gevoel hebben dat zij moeten kiezen tussen hun ouders. Er zijn zelfs kinderen die hun ouders niet meer willen zien.

Loyaliteitsconflicten zijn een gevolg van conflicten tussen de ouders. En alsof loyaliteitsconflicten op zichzelf niet erg genoeg zijn, ze hebben ook gevolgen voor het algemeen welbevinden, het zelfbeeld en de mate van agressieve gevoelens, depressieve gevoelens en angstgevoelens (Spruijt & Kormos, 2010). Ernstige loyaliteitsconflicten kunnen leiden tot een lager gevoel van welbevinden en een lager zelfbeeld, maar ook tot angstgevoelens en depressieve gevoelens. Dit is de literatuur die confronterend is. Confronterend voor mij, maar misschien ook voor anderen.

Villa Pinedo werkt samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind. In de visie van Villa Pinedo zijn jongeren van gescheiden ouders de nieuwe adviseurs. De jongeren delen hun ervaringen over de scheiding op elke mogelijke manier. Ik ben een van die jongeren en deel mijn ervaring door middel van het geven van trainingen en het schrijven van artikelen. En ik hoop dat door dit artikel ouders zich realiseren dat ze hun best moeten doen om minder ruzie te maken, in het belang van hun kinderen.

Florine

Bibliografie
Spruijt, E., & Kormos, H. (2010). Handboek scheiden en de kinderen. Voor de beroepskracht die met scheidingskinderen te maken heeft. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.