Ik koos voor mijzelf

Malou
05 mei 2017

Al op de basisschool werd mij vaak gevraagd wie ik liever vond, mama of papa. Wat een rotvraag. Ik kon toch geen keuze maken tussen mijn ouders?

Rond mijn 18e verjaardag botste ik vaak met mijn moeder. We hadden regelmatig ruzie, over financiële dingen, maar ook over alledaagse problemen. Omdat ik vlak voor mijn 18e verjaardag aan de universiteit begon wilde ik liever op één plek wonen in plaats van de ‘week om week’-regeling. Mijn vader woont dicht bij de metro, en ik voelde me daar meer thuis dan bij mijn moeder dus koos ik ervoor om bij mijn vader te wonen.

Tijdens een ruzie met mijn moeder zei ze: ‘Als je dan toch bij je vader gaat wonen, ga dan zo snel mogelijk’. Diezelfde dag heb ik mijn spullen gepakt en heb ik een huilende moeder, verward zusje, halfbroertje en stiefvader achtergelaten. Voor mijn moeder voelde het als verraad, ik koos mijn vader over mijn moeder. Zo voelde het voor mij niet. Ik koos voor mijzelf. Wat voor mij het beste was, was niet in hetzelfde huis te zijn als mijn moeder.

Het was pittig en ik heb er vaak om gehuild, maar het gaf mij rust. Zo kon ik goed beginnen aan mijn studie. Het gaf me ook de kans om mijn moeder vanaf een andere kant te zien. Ik leerde te accepteren hoe zij was en hoe zij dingen gezien moet hebben waardoor ze handelde hoe ze handelde. De band tussen mijn moeder en mij is juist beter geworden sinds we allebei accepteerden dat ik niet meer terug bij haar zou gaan wonen.

Als je liever bij één ouder wil wonen, zonder dat iemand anders zegt dat je dat moet doen, ga ervoor. Het kan er zelfs voor zorgen dat je een betere band met beide ouders krijgt. Je kiest niet voor een ouder, jij kiest voor jezelf!

Malou, 22