Huiswerk

Malou
18 okt 2016

Huiswerk maken? Dat deed ik alleen bij papa. Niet omdat het bij mama niet mocht, maar omdat er niet zo op werd gelet. Althans, niet zo erg als eigenlijk bij mij nodig was. Daardoor kwam ik helaas al op de basisschool meerdere keren in de knel, omdat ik bijvoorbeeld in één avond de hele provincie Gelderland uit mijn hoofd moest kennen, iets wat ik de dagen ervoor bij mama ook al had kunnen doen.

Het is bekend dat de hersenen van pubers nog niet voldoende zijn ontwikkeld om goed te kunnen plannen, organiseren en vooruitdenken. Ze hebben dus hulp nodig van ouders om een goede planning te maken en deze dan ook echt uit te voeren. Met de minimale afleiding van tv, social media en noem maar op. Kinderen met gescheiden ouders hebben daarnaast ook nog eens de pech dat ze moeten bedenken welk huiswerk ze bij welke ouder gaan maken om niet altijd alle boeken mee te hoeven nemen. Genoeg uitdaging dus.

Mijn bonusmama hielp mij hiermee. Bij mama hadden ze het idee dat ik de enige leerling was die zelf haar huiswerk kon maken en kon plannen. Ze dachten dat ik een “ander soort vwo’er” was, eentje die snel kon schakelen en vlot kon leren. Niets hiervan was waar. Ik was ook een puber die niet kon plannen, maar dit wist mijn moeder niet omdat ik altijd bij papa mijn huiswerk maakte. Ik heb huilend zitten studeren, omdat het zo veel was en ik weer eens te laat was begonnen. Mijn vader vond, terecht, dat het bij hem geen huiswerkkamp moest worden en ik elke keer als ik bij hem was alleen maar tijd moest besteden aan huiswerk. Na veel oefenen met het plannen en een controle aan het einde van de week dat ik bij mijn moeder was lukte het mij uiteindelijk ook om daar mijn huiswerk te maken.

Het is moeilijk om puber te zijn, maar het hebben van gescheiden ouders mag het niet nog lastiger maken.

Malou, 21