Hoe ga je om met ouders met een alcoholverslaving?

Villa Pinedo
29 jun 2017

Een moeder of een vader met een alcoholverslaving; herkenbaar voor velen. Toch wordt er niet vaak over gesproken. Er heerst een taboe op. Veel kinderen vinden het lastig om hierover te praten en dat is te begrijpen, want het is ook geen leuk onderwerp. En het is zeker niet iets waar je trots op bent, als het om een van je ouders gaat.

Mijn vader is alcoholverslaafd. Dit is de reden dat mijn ouders gingen scheiden. Het alcoholgebruik van mijn vader veranderde van ‘willen’ drinken in ‘moeten’ drinken. Ouders die verslaafd zijn vergeten vaak dat zij niet alleen zichzelf hiermee belasten, maar ook de mensen om hen heen. De mensen die van hen houden. Zo was dit ook bij mijn vader. Mijn vader had niet door dat zijn kinderen en zijn vrouw meer kapot gingen aan de verslaving dan hijzelf. Mijn moeder hield zich constant bezig met mijn vader. En mijn broers en zus hebben hier voor een lange tijd een beetje tussen gestaan. Er ontstonden veel ruzies door het alcoholgebruik. Zoveel ruzies dat dit een gewoonte voor ons werd.

Aan alle kinderen die zich in deze situatie herkennen wil ik zeggen:
Jij hebt net als ik, vast wel een aantal keren aan je moeder of vader gevraagd om te stoppen met drinken. Vaak probeer je als kind een oplossing te zoeken zodat de verslaving stopt. Maar wij, kinderen van ouders met een alcoholprobleem, moeten hiermee onthouden omdat dit onze taak niet is! Je kan het probleem niet oplossen voor je ouder, hoe graag je dat ook wil. Dit is niet gemakkelijk voor je vader of moeder, maar ook niet voor jezelf.

Hierbij geef ik je een paar tips om een manier te vinden hoe je het beste om kan gaan met de verslaving van je ouder:
– Onthoud dat je er niet alleen voor staat. Praat over de verslaving van je ouder met iemand die dichtbij je staat. Iemand die jij kan vertrouwen en waar jij je veilig bij voelt. Als je ouders je niet begrijpen dan doet iemand anders dat misschien wel. Een oom of een tante, vriend of vriendin, zus of broer, noem maar op.
– Praten met je huisarts kan ook helpen. Stel hem of haar op de hoogte van jouw thuissituatie. Misschien kunnen zij hier samen met jou iets aan doen.
– Vind je dit allemaal misschien een beetje eng en houd je het liever anoniem, dan kan je je zorgen ook, kosteloos en zonder verwijzing van de huisarts, kwijt via www.kopstoring.nl of www.Survivalkid.nl
Ik hoop dat jullie net als ik, een manier zullen vinden om met de verslaving van je ouder om te gaan. Het geeft niet dat dit net wat langer duurt dan je zou willen.

Liefs,

Anoniem, 19