Je wilt scheiden, maar dat kan niet

Villa Pinedo
11 apr 2015

Op dit moment eindigt ruim één op de drie huwelijken in Nederland in een scheiding. Toch wel een beetje schokkend, zo veel. Scheidingen hebben vaak grote gevolgen voor het kind of de kinderen. Maar soms is het wel de beste oplossing, hoe verdrietig het ook voor iedereen is. Toch zijn er mensen in landen ver van ons koude kikkerlandje vandaan, waar het uit den boze is om te gaan scheiden en waar je dan eigenlijk je hele leven lang ongelukkig getrouwd moet blijven.

Het televisieprogramma Metropolis is altijd tof om naar te kijken. Metropolis mengt zich altijd in andere culturen zodat we meer te weten komen over de gewoontes in landen waar je zelf niet zo snel zal komen. Voorbeelden hiervan zijn Pakistan en Nepal. Ik weet zeker dat de meesten van jullie hier nog nooit zijn geweest en ook vrij weinig afweten van deze twee landen. Eerlijk gezegd: ik ook niet hoor. En zeker niet over scheiden in Pakistaan en Nepal. Toch is het daar een hele andere wereld als het over scheidingen gaat.

“Mijn man is gek op vrouwen en kan niet bij één iemand blijven. We zijn nu gescheiden”, vertelde een Pakistans vrouw voor de camera. Ze beweerde dat iedereen in het dorp weet dat zij en haar man inmiddels gescheiden zijn. Het ging niet meer en hun twee kinderen wonen nu bij haar. De verslaggevers van Metropolis gingen op zoek naar haar (ex-)man, die verderop in het dorp woont. ‘Dag meneer, wij begrepen dat u gescheiden bent. Hoe was dat voor u?’ vroegen ze hem. Zijn antwoord was verrassend: ‘Ik ben helemaal niet gescheiden. Ik ben nog steeds haar man. Je moet niet geloven wat zij of anderen in het dorp allemaal zeggen. Dat is onzin.’ Er zijn nooit papieren getekend, niets is officieel. Dus ja, durf maar eens te zeggen ‘wie er gelijk heeft’..

Ook in Nepal wilde het programma weten hoe het gaat als je wil scheiden in dat land. Het antwoord daarop was simpel: dat kan niet. In Nepal is het ‘not done’ om te gaan scheiden. Niemand heeft er ooit wetten over gemaakt, er zijn geen papieren voor. Kortom, geen mogelijkheid. De crew filmde een gezin, bestaande uit papa, mama, een dochtertje en een zoontje. Papa kwam terug uit zijn werk, en binnen letterlijk tien seconden was het raak tussen hem en zijn vrouw. Ze kregen ruzie over de vieze onderkant van zijn slippers, terwijl zij net de gang aan het dweilen was. Het antwoord van het zoontje op de vraag wat er aan de hand is tussen zijn ouders na de zoveelste ruzie: ‘Volgens mij gaat het om de slippers van papa. Dat was gisteren ook zo.’

Hij voelt dat zijn ouders lelijk doen tegen elkaar, hij hoort iedere ruzie. En toch moet hij daar als klein jochie tussenin blijven zitten. Hij heeft geen andere keuze en wordt door niemand uit die situatie gesleept. Er is geen enkele regeling, geen enkele afspraak. Hij en zijn zusje zitten er telkens middenin, alsof het normaal is dat je als gezin naar elkaar schreeuwt en slechte dingen over elkaar roept. Wat dat betreft is het fijn dat we in Nederland wél een scheiding kunnen aangaan, hoe pijnlijk het ook is. Dat we in ieder geval geaccepteerd hebben dat het niet altijd zo verder kan. Soms is het beter om te gaan scheiden, zélfs voor de kinderen. Zeker als je als ouders al een flinke ruzie krijgt over twee groene slippers van een tientje.

Yannick La Gordt Dillié (23) @yannicklgd
www.yannicklgd.wordpress.com

P.s Via deze link kan je het programma terugkijken: http://www.npo.nl/metropolis/16-01-2014/POMS_VPRO_601351