Zara (19) over het kinderverhoor

07 sep 2015

Heel eerlijk gezegd, vind ik de brief die kinderen krijgen waarin ze worden uitgenodigd voor het kindgesprek, erg kindonvriendelijk. Op dit moment worden door de elf rechtbanken in Nederland elf verschillende brieven verstuurd naar de kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Het zijn voor twaalfjarigen soms onbegrijpelijke brieven.

Als je als kind in een brief hoort dat je ouders gaan scheiden, is dat op zichzelf al niet leuk. Dus als je hem dan ook nog eens niet begrijpt is dat extra vervelend. Daarbij is de drempel voor een kind om naar een rechtbank te gaan en daar zijn of haar verhaal te vertellen erg hoog. Vaak moet een kind ver reizen en is de rechtbank zelf erg formeel (detectiepoortjes en volwassenen in toga, om maar wat te noemen).

Toen ik zelf deze brief thuis gestuurd kreeg, heb ik aangegeven op gesprek te willen komen. Helaas kreeg ik geen reactie van de rechtbank dus heb ik de rechtbank gemaild en gevraagd wanneer het gesprek plaats zou vinden. De reactie die ik kreeg, stond vol met vakjargon en de conclusie was dat ik op gesprek kon komen als de zaak van mijn ouders voorbij was. Ik had het gevoel dat ik niet serieus genomen werd, omdat hetgeen ik zou vertellen tijdens dat gesprek geen invloed meer zou hebben op de uitspraak van de zaak van mijn ouders. Het lijkt op het eerste gezicht allemaal goed geregeld, als we het hebben over ‘het horen van het kind’. De regels zijn er en de gesprekken vinden plaats, maar de uitvoering van dit alles is niet kindvriendelijk.

We zouden kinderen, waarvan de ouders gaan scheiden, kunnen helpen door op z’n minst een brief te sturen, die ze zelfstandig kunnen begrijpen zonder hulp van een derde partij. Hiermee wordt de drempel om daadwerkelijk naar de rechtbank te gaan en je verhaal te vertellen verlaagd.

Zara (19)

Bekijk ook het filmpje van Zara