Bianca (32) in Vragen van ouders

Communicatie tussen ouders

Als er onveiligheid is bij de andere ouder, die zich niet aan de maatregelen van Corona houdt, mag ik mijn zoon van 6 jaar thuis houden? Dit heb ik eerder meegemaakt, dat mijn zoon met zijn vader in een huis vol met visite was en een verjaardag heeft gevierd. Daarbij weet ik niet waar hij gaat slapen, omdat vader geen openheid geeft. Wordt er geblowd en gerookt in huis en is er een heftige ruzie geweest tijdens een verjaardag, waar kinderen getuigen van waren.

2 reacties

  1. Hilde op 10 april 2020 om 13:15

    Hoi Bianca,

    Wat knap dat je deze vraag hier stelt, ik vind het heel heftig klinken. Ik kan me heel goed voorstellen dat de situatie onveilig aanvoelt en dat je daarom je zoontje het liefste bij je houdt. Ik vind het zelf nu ook super belangrijk om me goed aan de maatregelen houden en vind het best eng als mensen het zomaar aan hun laars lappen.

    Wat voor afspraken zijn er gemaakt tussen jou en je ex-partner? Is er een officiële regeling vastgesteld via de rechter? Als er een officiëel vastgestelde regeling is, dan zal het moeilijker zijn om daar onderuit te komen want dan bestaat er de mogelijkheid dat je ex-partner naar de rechter stapt als je de regeling overtreedt en dat is alleen maar meer stressvol voor iedereen. Wat vind je zoon er allemaal van? Wat zegt hij erover? Dit is erg belangrijk en dit zou ik ook zeker meenemen. Ik vond het als kind echt heel fijn als er een keer iemand naar mij luisterde, dat kan zo’n positief effect hebben, vooral in deze verwarrende tijd.

    Nu is het natuurlijk zo dat het kabinet maatregelen tegen Corona heeft aangekondigd, wat betekent dat je in je huis maximaal 3 mensen op bezoek mag hebben en alsnog 1,5 meter afstand moet houden. Verschillende feestjes in Nederland zijn al afgebroken en mensen beboet omdat ze hier zich (ook thuis!) niet aan houden. Je ex-partner zou zich aan al deze regels moeten houden, maar dat kan jij moeilijk zelf gaan afdwingen.

    Zoals ik het zie, is er geen gemakkelijk oplossing voor deze nare situatie. Je geeft aan dat je ex-partner geen openheid geeft, waardoor je (zoals het voor mij klinkt) niet met hem kan communiceren. Als eerste stap zou je hem kunnen vragen om zich écht aan de corona maatregelen te houden en hem te wijzen op de mogelijke boetes. Als hij niet naar jou wil luisteren dan zou ik denken dat er alleen iets veranderen als de politie zo’n feest op heterdaad zou betrappen. Of je je zoon zomaar thuis kan houden hangt af van hoe de scheiding destijds geregeld is, maar denk er alsjeblieft ook goed aan om te blijven luisteren naar wat je zoon tegen je zegt, dan voelt hij zich gehoord en kan je hem steun bieden in deze moeilijke tijd.

    Ik wens jullie het beste!

    Hilde



  2. Renée op 9 april 2020 om 16:46

    Beste Bianca,
    Wat fijn dat u ons heeft gevonden en ontzettend dankbaar voor de mooie, maar vast ook moeilijke, vraag die u stelt! Ik kan me voorstellen dat u nu niet zo goed meer weet wat u moet doen. Helaas heb ik niet precies hetzelfde meegemaakt, maar ik zal zo goed mogelijk mijn best doen uw vraag te beantwoorden.

    Mijn ouders hebben al geen contact meer met elkaar sinds dat ik 15 ben geworden. Toen heeft mijn vader heel duidelijk aangegeven dat mijn moeder zich niet met zijn leven moet bemoeien. Mijn vader en stiefmoeder roken gelukkig niet, maar vinden een wijntje wel erg lekker. Dit hebben ze gelukkig nooit echt gedaan waar mijn zus en ik bij waren. Wel is het zo dat de regels bij mijn moeder anders waren dan bij mijn vader en hier kon niet over gesproken worden. Aangezien ik al wat ouder was, kon ik met beide ouders bespreken wat ik fijn vond in de omgangsregeling. Voor uw zoon ligt dat helaas anders.
    Nu geeft u aan dat er al meerdere situaties hebben plaatsgevonden waarin uw ex-partner zich niet houdt aan de regels. Nu is het natuurlijk vervelend dat er nog steeds ‘grote groepen’ mensen in huis zijn bij uw ex-partner en dat gaat zeker tegen de regels in. Al denk ik in eerste instantie dat het belangrijk is om bij uw kinderen te peilen hoe zij het vinden bij hun vader. Vragen die bij mij opkomen, zijn: “Hoe vinden zij het om naar hun vader te gaan en daar te slapen”, “hoe vaak maken de kinderen deze (feest, wiet roken en dergelijke) situatie mee”, “zitten er gezondheidsrisico’s vast aan het nog steeds op bezoek gaan bij vader” en “wat zouden de kinderen zelf graag in deze situatie willen”? Snapt u een beetje wat ik bedoel?

    Als ik in de schoenen van uw kinderen gestaan zou hebben, zou ik zelf eerst met mijn zus gesproken hebben over de situatie en dan eventueel naar de ouder waar ik me het meest ‘veilig’ bij voelde. Op deze manier uitte ik in ieder geval mijn gevoelens. Ik denk dan ook dat het heel belangrijk is om zonder oordeel aan uw kind te vragen wat hij (in geval van uw zoon) wil. Daarnaast blijft u beide ouders van uw zoon, wat maakt dat uw ex-partner nog steeds het recht heeft om uw zoon te zien. Naar mijn mening (en wat ik zelf gemist heb) is het gezamenlijk contact tussen mijn ouders. Dus hoe moeilijk het contact ook is, zou ik toch proberen om de een of andere manier contact met uw ex-partner te zoeken. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. Het liefst natuurlijk dat jullie elkaar gewoon in het echt kunnen zien, dat is het meest bevorderlijk voor het kind. Maar ook een telefoontje of desnoods een brief of mail zou al een wereld van verschil maken. Het belang van het kind gaat tenslotte voor alles!

    Hopelijk heeft u hier iets aan gehad. Weet dat u altijd hier terug kan komen op het forum op het moment dat u wel nog met vragen zit. Mocht uw zoon (en andere kind) toch nog met vragen zitten, verwijs ik u door naar ons forum. Uw zoon kan hier dan ook zijn vragen kwijt!

    Dit blijft een lastige tijd. Iedereen heeft te maken met het coronavirus. U, uw ex-partner, uw kinderen enzovoort. We zullen hier met zijn allen doorheen moeten komen. Ik hoop voor u op een positief gesprek en goede vooruitgang.

    Veel liefs,
    Renée