Skip to content
Patries (37 jaar) in Vragen van ouders

Verjaardag met z’n allen?

Lieve kids,

Vorig jaar zijn mijn ex en ik gescheiden. We hebben dit heel rustig en weloverwogen gedaan. We hebben geen ruzie en onze dochter staat voorop. Onze scheiding is (niet overdreven) echt heel netjes verlopen en de omgeving prijst ons daar ook heel vaak mee…..Ze zeggen nog steeds dat we een voorbeeld zijn voor heel veel andere gescheiden gezinnen.

Maaarrrrr….

Nu komt de verjaardag van onze dochter eraan. Ze wordt 6 jaar. Dit is de eerste verjaardag sinds de scheiding. Ik wil dit graag 1 keer vieren met iedereen die om mijn dochter geeft. Dus familie van ex en mij, de eigen en gezamelijke vrienden, buren etc. De gedachte die ik daarachter heb is dat zolang het kan we haar verjaardag samen moeten vieren. Dit om te voorkomen dat we voor haar gevoel nu een traditie gaan creeeren die haar het gevoel geeft dat onze families (voor haar is er maar 1 familie) niet bij elkaar kunnen zijn. Dit lijkt nu misschien nog niet zo erg, maar het kan zijn dat ze straks zich verplicht voelt om te gaan kiezen wie wel en wie niet….bij haar groep 8 musical komt, wie bij haar afzwemmen komt, wie bij haar diploma uitreiking komt, bij haar clubkampioenschappen, bij haar huwelijk, en zelfs bij het krijgen van haar eigen kinderen.

Ik ben van mening dat we als volwassenen, zeker omdat er geen ruzie is geweest, best de verjaardag van onze dochter, ook met vrienden die we individueel misschien een jaar niet gezien hebben gezellig kunnen maken. We moeten voor onze dochter laten zien dat zij haar verjaardag met haar ouders samen kan vieren.

Mijn ex is van mening dat onze dochter nu gewend is aan twee werelden en dat het voor haar gekker is om dan nu wel haar verjaardag samen te vieren. Hij wil het wel samen doen met haar (dus papa, mama, en kind), maar ook ieder apart met de vrienden. Dus hij wil dan 3x haar verjaardag vieren.

Ook hier sta ik niet achter….dat wordt wat veel voor zo’n kleintje en ik ben van mening dat de werelden waar hij het over heeft(vrienden en familie van papa en vrienden en familie van mama) juist alleen maar verder van elkaar vervreemden.

Daarbij komt ook dat als we het apart vieren, we onze vrienden ook nog eens voor het blok zetten om te gaan kiezen, want er zullen niet veel mensen 2x naar een kinderverjaardag gaan. Dit is niet het belangrijkste uiteraard, maar maakt het ook nog extra en onnodig lastig…

Ik weet het even niet meer…..Wat raden jullie aan?

Dank alvast voor jullie adviezen.

2
Reacties

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BobDara Recent comment authors
  Op de hoogte blijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Bob
Bob

Dag Patries, Bedankt voor je mailtje. Ik heb vol bewondering naar je bericht gekeken. Ik sluit me zeker aan bij de mensen die jullie zien als een voorbeeld voor andere gescheiden gezinnen. Ik ben zeker van mening dat een scheiding zo ruzieloos moet gebeuren en met het belang van de kinderen voorop. Ik kan me verplaatsen in beide jullie meningen. Het is goed dat je iedereen samen wilt hebben om haar verjaardag te vieren. Maar aangezien jullie vorig jaar gescheiden zijn, kan het voor haar al een lange tijd zijn dat jullie apart zijn. Het beste om te doen is… Lees verder »

Dara
Dara

Beste Patries, Wat fijn dat je het goed voor je dochter wilt doen. Voor zo lang als ik kan herinneren vier ik mijn verjaardag minstens twee keer, dit omdat mijn ouders niet samen in dezelfde kamer kunnen zijn. Maar dit heeft gezorgd dat ik altijd in één van de twee werelden leef, ze blijven altijd streng gescheiden, en dat is niet zo fijn. Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat het zeer waarschijnlijk is dat als je dochter zo opgroeit ze zich inderdaad verantwoordelijk gaat voelen om de werelden gescheiden te houden. Deze zomer studeer ik af, en ik kan… Lees verder »