Patries (37 jaar) in Vragen van ouders

Verjaardag met z’n allen?

Lieve kids,

Vorig jaar zijn mijn ex en ik gescheiden. We hebben dit heel rustig en weloverwogen gedaan. We hebben geen ruzie en onze dochter staat voorop. Onze scheiding is (niet overdreven) echt heel netjes verlopen en de omgeving prijst ons daar ook heel vaak mee…..Ze zeggen nog steeds dat we een voorbeeld zijn voor heel veel andere gescheiden gezinnen.

Maaarrrrr….

Nu komt de verjaardag van onze dochter eraan. Ze wordt 6 jaar. Dit is de eerste verjaardag sinds de scheiding. Ik wil dit graag 1 keer vieren met iedereen die om mijn dochter geeft. Dus familie van ex en mij, de eigen en gezamelijke vrienden, buren etc. De gedachte die ik daarachter heb is dat zolang het kan we haar verjaardag samen moeten vieren. Dit om te voorkomen dat we voor haar gevoel nu een traditie gaan creeeren die haar het gevoel geeft dat onze families (voor haar is er maar 1 familie) niet bij elkaar kunnen zijn. Dit lijkt nu misschien nog niet zo erg, maar het kan zijn dat ze straks zich verplicht voelt om te gaan kiezen wie wel en wie niet….bij haar groep 8 musical komt, wie bij haar afzwemmen komt, wie bij haar diploma uitreiking komt, bij haar clubkampioenschappen, bij haar huwelijk, en zelfs bij het krijgen van haar eigen kinderen.

Ik ben van mening dat we als volwassenen, zeker omdat er geen ruzie is geweest, best de verjaardag van onze dochter, ook met vrienden die we individueel misschien een jaar niet gezien hebben gezellig kunnen maken. We moeten voor onze dochter laten zien dat zij haar verjaardag met haar ouders samen kan vieren.

Mijn ex is van mening dat onze dochter nu gewend is aan twee werelden en dat het voor haar gekker is om dan nu wel haar verjaardag samen te vieren. Hij wil het wel samen doen met haar (dus papa, mama, en kind), maar ook ieder apart met de vrienden. Dus hij wil dan 3x haar verjaardag vieren.

Ook hier sta ik niet achter….dat wordt wat veel voor zo’n kleintje en ik ben van mening dat de werelden waar hij het over heeft(vrienden en familie van papa en vrienden en familie van mama) juist alleen maar verder van elkaar vervreemden.

Daarbij komt ook dat als we het apart vieren, we onze vrienden ook nog eens voor het blok zetten om te gaan kiezen, want er zullen niet veel mensen 2x naar een kinderverjaardag gaan. Dit is niet het belangrijkste uiteraard, maar maakt het ook nog extra en onnodig lastig…

Ik weet het even niet meer…..Wat raden jullie aan?

Dank alvast voor jullie adviezen.

2 reacties

 1. Bob op 2 maart 2015 om 10:58

  Dag Patries,

  Bedankt voor je mailtje. Ik heb vol bewondering naar je bericht gekeken. Ik sluit me zeker aan bij de mensen die jullie zien als een voorbeeld voor andere gescheiden gezinnen. Ik ben zeker van mening dat een scheiding zo ruzieloos moet gebeuren en met het belang van de kinderen voorop.
  Ik kan me verplaatsen in beide jullie meningen. Het is goed dat je iedereen samen wilt hebben om haar verjaardag te vieren. Maar aangezien jullie vorig jaar gescheiden zijn, kan het voor haar al een lange tijd zijn dat jullie apart zijn. Het beste om te doen is te vragen wat jullie dochter zou willen. Ik denk dat ze over het algemeen wel zal kiezen voor de gezamelijke bijeenkomst. Maar het is zeker begrijpelijk dat je ex er zo over denkt. Hoe meer tijd er voorbij gaat, hoe meer ze gewend gaat raken aan dat jullie gescheiden zijn. Over het algemeen willen de kinderen wel dat de ouders samen zijn bij de belangrijke dingen, maar ze kunnen er wel mee copen dat ze niet altijd samen zijn.
  Het beste is om jullie dochter te vragen wat zij wilt. Hierdoor kunnen jullie je erop afstemmen en dan hoeven jullie niet steeds te raden wat zij het liefst zal willen. Jullie kunnen dat in een gesprek doen en dan vragen per situatie. Zoals afzwemmen, oudergesprekken enzovoorts. Dan hoeft zij ook niet elke keer vlak voor de gebeurtenis plaatsvindt de vraag te krijgen “Wil je ons beiden daar hebben of alleen een van ons”. Als jullie in 1 gesprek weten dat ze bijvoorbeeld jullie beiden wilt, dan kan ze later ook aangeven dat ze een gebeurtenis liever met een van jullie wilt ervaren.
  Het is zeer verfrissend dat jullie je zo bekommeren om jullie dochter. Jullie zijn een goed voorbeeld van hoe het zou moeten. Hopelijk heb je iets aan deze adviezen gehad. Indien je meer vragen hebt, dan hoor ik het graag van je.

  Alvast een fijne verjaardag toegewenst voor je dochter en veel plezier.

  Met vriendelijke groeten,

  Bob

 2. Dara op 1 maart 2015 om 13:44

  Beste Patries,
  Wat fijn dat je het goed voor je dochter wilt doen.
  Voor zo lang als ik kan herinneren vier ik mijn verjaardag minstens twee keer, dit omdat mijn ouders niet samen in dezelfde kamer kunnen zijn. Maar dit heeft gezorgd dat ik altijd in één van de twee werelden leef, ze blijven altijd streng gescheiden, en dat is niet zo fijn. Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat het zeer waarschijnlijk is dat als je dochter zo opgroeit ze zich inderdaad verantwoordelijk gaat voelen om de werelden gescheiden te houden. Deze zomer studeer ik af, en ik kan er niet eens met ene positief gevoel naar uitkijken, omdat ik me zorgen maak hoe ik het ga regelen met welke ouders komen en niet. Als het mogelijk is voor jou dochter om haar verjaardag te vieren met áll haar dierbaren, dan denk ik echt dat dat de beste optie is. Als je in twee gescheiden werelden leeft, dan krijg je ook twee delen van jezelf. Als mijn werelden niet zo streng gescheiden waren geweest, dan had ik veel eerder en veel makkelijker geleerd om gewoon mezelf te zijn.
  Ik ben dus wel van mening dat het het beste zou zijn voor je dochter om een gezamenlijke verjaardag te vieren. Maar er is één mening hier die toch het allerbelangrijkst blijft, mijn advies is dus eigenlijk: vraag het aan je dochter. Ze is oud genoeg dat ze kan bedenken wat ze zou willen, dus praat er met haar over. Leg natuurlijk niet alle problemen bij haar neer, en geef haar niet de verantwoordelijkheid, maar vraag haar wat zij ervan vind, en wat zij het liefst zou hebben. Als je haar mening en wensen als een richtlijn gebruikt, dan weten zowel jij als je ex dat jullie het beste voor haar aan het doen zijn.
  Veel succes, en alvast gefeliciteerd 😉

Laat een reactie achter