Dag van de Scheiding: aandacht voor contactverlies

Villa Pinedo
09 sep 2022

Vandaag is het de Dag van de Scheiding. Bij Villa Pinedo vragen we aandacht voor alle kinderen die na de scheiding het contact met (één van) hun ouders verliezen. Jaarlijks zijn dat ongeveer 16.000 kinderen. Twintig procent ziet – eenmaal volwassen – hun vader niet meer. Vijf procent van de kinderen met gescheiden ouders ziet hun moeder niet meer.

De aanleidingen voor contactverlies lopen enorm uiteen. Contactverlies na een scheiding kenmerkt zich juist door het feit dat het áltijd anders is. Vrijwilligers bij Villa Pinedo – allemaal jongeren met gescheiden ouders – weten uit eigen ervaring dat de omgeving snel conclusies trekt en niet altijd goed luistert naar wat er in een kind omgaat. Als mensen tegen hen zeggen ‘je bent het gelukkigst als je beide ouders in je leven hebt’, maar zij zelf die ruimte niet voelen, doet dat pijn. Als hen wordt gevraagd ‘vind je het niet zielig voor de ouder die je niet ziet?’, voelt dit als een veroordeling.

Om bewustwording te creëren hebben wij een gloednieuwe Open Brief gelanceerd: ‘Aan alle gescheiden ouders met wie wij het contact (even) zijn verloren’. Geschreven door jongeren die dit zelf hebben meegemaakt en daar nu op terugkijken. Aangevuld met tien persoonlijke brieven van dappere jongeren die hun eigen, kwetsbare verhaal delen. Brieven die raken. Brieven die laten zien dat elke situatie anders is. Soms is het contact intussen weer hersteld, bij anderen niet. Dit zijn hun verhalen, hun gevoelens en hun perspectief. Het perspectief wat vaak nog niet écht serieus wordt genomen door volwassenen, terwijl dit zo belangrijk is! We kregen direct allerlei mooie reacties op de brieven, waaronder deze van een meisje van 18:

Hier zit ik dan, een meisje van 18 jaar met tranen in overvloed door jullie brieven te lezen over het verliezen van contact met een ouder in de scheiding. Mijn ouders zijn 1,5 jaar geleden gescheiden en sindsdien heeft nooit iemand gesnapt hoe het voelde je vader niet te zien. Niemand snapte hoe het was om alleen je 18de verjaardag te moeten vieren, om alleen met je broer op de diploma uitreiking te staan….want ik was toch ‘oud’ genoeg om dat alleen aan te kunnen. Sinds 2 dagen is het contact met mijn vader weer begonnen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. De brieven van begrip, mijn eigen leven dat terug hopelijk vorm kan gaan krijgen. Jullie brieven maken heel veel goede dingen los bij veel mensen, alsook denk ik bij mijn vader. Ik ben zo ontzettend dankbaar. De pijn en verdriet die hij mij heeft aangedaan zit heel diep. Maar met jullie brieven voel ik me niet meer alleen, er zijn zoveel verhalen van noem het lotgenoten. Villa Pinedo, wat jullie doen is prachtig!

Ook media en bedrijven erkennen de urgentie van het écht luisteren naar kinderen en het centraal stellen van kinderen tijdens en na de scheiding: