Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Jouw rechten

Als je ouders gaan scheiden of het later niet eens worden, kan je een brief van de rechtbank krijgen. Jij mag dan als je dat wil aan de rechter vertellen hoe jij je voelt en wat voor jou belangrijk is. Dit wordt jouw hoorrecht genoemd en op deze pagina leer je daar alles over!

Zij ontvingen ook een oproepbrief

Als je een oproepbrief krijgt van de rechtbank kan als je dat fijn vindt aan de rechter vertellen wat jij graag wil en nodig hebt. Misschien schrijf je dat liever in een brief. Dat kan ook. Je kunt er ook voor kiezen niets te doen. Celeste, Iris, Levana en Maite kregen (misschien) net als jij een uitnodiging van de rechtbank. Je bent dus zeker niet de enige! Ze besloten allemaal iets anders te doen met de uitnodiging. Want wat je ook besluit, je moet helemaal niets. Doe wat goed voelt voor jou. Ook als de mensen om je heen iets anders willen.

image

Celeste besloot een brief terug te schrijven

"Op dat moment leek het mij niet zo fijn om naar de rechtbank toe te gaan en daarom heb ik besloten in plaats daarvan een brief te schrijven. In de brief mocht ik mijn mening geven over hoe vaak ik mijn ouders wilde zien en waar ik wilde wonen."

image

Iris had een gesprek met de rechter in de rechtbank

"Na de scheiding van mijn ouders was er vooral een strijd om de omgangsregeling. Mijn moeder wilde dat ik en mijn broertjes en zusje voornamelijk bij haar zouden blijven. Mijn vader wilde graag dat de tijd gelijk zou worden verdeeld."

image

Maite ging niet in op de uitnodiging van de rechtbank

"Een andere reden waarom ik niet wilde, was omdat ik vond dat de scheiding iets tussen mijn ouders was. Kort gezegd, wilde ik er niks mee te maken hebben. Het liefst ging ik alles wat te maken had met de scheiding uit de weg."

image

Levana schreef een brief en werd uitgenodigd op gesprek

"Ze wilden dat ik opschreef dat alles oké is en ik het eens ben met mijn ouders. Maar ik was het niet helemaal eens met mijn ouders. Het is mijn brief, mijn naam staat erop en ik vond het belangrijk om op te schrijven wat ik vond en wat ik wilde."

Welke rechten heb je?

Mag je bijvoorbeeld zelf bepalen waar je wilt wonen? En hoe schrijf je een brief naar de kinderrechter als je dat wil? Kinderrechter Cees van Leuven geeft antwoord!

Welke rechten hebben kinderen?

Mogen kinderen bepalen waar ze gaan wonen?

Tips voor het schrijven van een brief

Meest gestelde vragen

Ik heb een brief van de Rechtbank gekregen, wat moet ik nu doen?

Als je ouders op het punt staan om te gaan scheiden, dan moet er veel geregeld worden. Ze moeten bijvoorbeeld bepalen wie er in het huis blijft wonen of misschien wordt het huis verkocht en gaan allebei je ouders in een nieuw huis wonen. Ook moeten ze afspraken maken over de omgangsregeling. Dat betekent dat je ouders moeten bepalen wanneer je bij je vader bent en wanneer je bij je moeder bent.

Je krijgt de kans om mee te praten over de scheiding, maar de rechter zal altijd beslissen.

Als je ouders getrouwd zijn geweest en gaan scheiden, dan krijg je vanaf 12 jaar (tot 18 jaar oud) een uitnodiging van de rechtbank (een oproepbrief) om te komen praten met de kinderrechter over de scheiding. Kinderen vanaf 12 jaar oud hebben het recht om gehoord te worden, ook wel het hoorrecht. Dit betekent dat je door de rechter wordt uitgenodigd voor een kindgesprek. De rechter kan je ook uitnodigen als je onder de 12 jaar bent. De rechter is hier alleen niet toe verplicht. In het kindgesprek zal de rechter om jouw mening over de scheiding vragen. De rechter moet in dit gesprek luisteren naar je mening over de scheiding. In de beslissing van de kinderrechter wordt rekening gehouden met jouw mening! Let op: dit betekent niet dat jouw mening ook het antwoord gaat zijn van de kinderrechter.

Op onze speciale pagina over rechten, vind je alles over jouw hoorrecht en wat je kan verwachten!

Waarom krijg ik een oproepbrief van de rechtbank?

Kinderen vanaf 12 jaar oud hebben het recht om hun mening te geven over wat zij vinden van de scheiding van hun ouders, ook wel het hoorrecht genoemd. Dit betekent dat als je ouders gaan scheiden of al langere tijd gescheiden zijn, je door de rechter kan worden uitgenodigd om een brief te schrijven of om te komen praten met de rechter (dit heet een kindgesprek).

Dit kan gaan over waar je wanneer bij welke ouder bent (omgangsregeling), bij wie je gaat wonen of wie van je ouders belangrijke beslissingen neemt over jou (gezag). Sommige rechtbanken nodigen kinderen vanaf 8 jaar al uit voor een kindgesprek.

Is het verplicht om een brief te sturen of op gesprek te gaan met de Kinderrechter?

Het is belangrijk om te weten dat het niet verplicht is om een brief te schrijven of om op gesprek te komen. Een recht is namelijk geen plicht. Misschien hebben je ouders samen goede afspraken gemaakt en ben je het daar mee eens. Of misschien wil je je er gewoon niet mee bemoeien. Wat de reden ook is, het is nooit verplicht om een brief te schrijven of op gesprek te komen.

Ik heb geen oproepbrief van de Kinderrechter gekregen, maar ik wil wel graag iets laten weten. Wat kan ik doen?

Het kan gebeuren dat je geen oproepbrief ontvangt, maar toch wel graag iets wil laten weten aan de rechter over de scheiding van je ouders. Mocht dit zo zijn dan kan je ook zelf een brief schrijven naar de rechtbank. Kijk op deze site voor meer informatie over het schrijven van een brief.

Deel jouw ervaring!

Heb jij ook een brief van de rechtbank gekregen en wil je jouw ervaring met ons delen? Dat kan! Mail jouw verhaal naar hoorrecht@villapinedo.nl. Het delen van je verhaal kan opluchten. En met jouw ervaring kan Villa Pinedo andere kinderen met gescheiden ouders in de toekomst nog beter helpen. Leeg je hoofd, lucht je hart!