Leven in twee huizen is voor veel kinderen en jongeren met gescheiden ouders een manier van leven, maar op een gegeven moment kan het steeds moeilijker worden om tussen de huizen van je ouders heen en weer te wisselen. Dit kan vooral het geval zijn wanneer je ouder wordt, bijvoorbeeld rond de 16-18 jaar. Misschien merk je dat je je niet meer helemaal thuis voelt in beide huizen, of dat het steeds meer energie kost. Dit merkten sommige van ons ook, daarom geven we jou in deze blog tips hoe je dit kunt aanpakken.
WAAROM WIL IK NIET MEER WISSELEN?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je misschien niet meer wilt wisselen tussen de huizen van je ouders:
Naarmate je ouder wordt, wil je misschien meer stabiliteit en rust in je leven. Het constant wisselen van huis naar huis levert best wat stress op.
Je voelt je misschien meer verbonden met het ene huis dan met het andere. Dit kan komen doordat je daar meer tijd doorbrengt of omdat je je daar meer op je gemak voelt.
Het heen en weer reizen kan vervelend worden, vooral als je het gevoel hebt dat het tijd kost die je liever aan andere dingen zou besteden, zoals school, hobby's of uitgaan.
Als je ouder wordt, heb je misschien meer behoefte aan onafhankelijkheid. Het steeds opnieuw aanpassen aan regels in verschillende huizen kan aanvoelen als een belemmering voor je zelfstandigheid.
HOE BESPREEK JE DIT MET JE OUDERS?
Als je merkt dat je niet meer wilt wisselen, is het belangrijk om dit met je ouders te bespreken. Hier zijn enkele tips voor hoe je dat kunt doen:
Vertel je ouders waarom je het niet meer fijn vindt om tussen twee huizen te wisselen. Leg uit dat je behoefte hebt aan stabiliteit en rust. Je kunt ook uitleggen dat je van beide ouders evenveel houdt, maar dat het voor jou belangrijk is om ergens te kunnen zijn zonder steeds te moeten schakelen tussen verschillende regels en verwachtingen.
Praat over hoe het wisselen tussen huizen je stress geeft of energie kost. Misschien heb je het gevoel dat je meer tijd wilt doorbrengen op één plek.
Misschien is het mogelijk om het aantal keren dat je wisselt te verminderen. Je zou kunnen voorstellen om bijvoorbeeld om de twee weken van huis te wisselen in plaats van elke week.
Het is belangrijk om je ouders te laten weten wat je nodig hebt. Soms kunnen ouders bang zijn dat ze je minder zullen zien als je minder vaak wisselt. Een oplossing hiervoor kan zijn om bijvoorbeeld af te spreken om vaker te bellen of elkaar te zien op andere manieren, zoals een gezellige activiteit samen. Of dat je op rustigere momenten wel wilt wisselen.
Naarmate je ouder wordt, wil je je eigen leven meer kunnen inrichten en de controle krijgen over waar en hoe je je tijd doorbrengt. Het constant wisselen tussen twee huizen kan je gevoel van stabiliteit verstoren. Als je ouders begrijpen wat je doormaakt, kunnen ze je beter ondersteunen en samen kun je misschien een oplossing vinden die voor iedereen werkt.
QUOTES JONGEREN
“Ik ben nu 22 jaar oud en ik wissel soms nog steeds tussen mijn ouders. Vroeger ging ik op donderdag en dan om het weekend naar mijn vader. Deze omgangsregeling is gestopt toen ik 18 werd, omdat ik het wisselen tussen mijn ouders te veel vond. Inmiddels bepaal ik zelf wanneer ik bij wie ben. Soms ben ik een paar maanden ergens, soms wissel ik om de week. Omdat ik daar nu in word vrijgelaten is het wel weer meer haalbaar voor mij.” - Rosalie
“Ik kon alleen in de weekenden werken als ik bij mijn moeder was. Hierdoor had ik een maandloon van €35. Toen ik een andere baan kreeg, wilde ik elke zaterdag werken.” - Sharon
“Vlak na de scheiding wisselde ik elke midweek en dan om en om het weekend. Ik leefde continu uit een weekendtas, ook met voetbal en school was dit erg omslachtig. Daarom heb ik op een gegeven moment gezegd dat ik om de week wilde wisselen voor meer rust. Nadat ik had gereisd, was ik het wisselen zat en bleef ik bij m’n vader vanwege de locatie van het huis, om vervolgens op mijzelf te gaan wonen.
” - Maureen“Ik wilde heel graag toen ik 16 was, week op week af, maar mijn ouders wilden dat niet. Want ik was maandag, dinsdag en woensdag bij m'n vader en donderdag en vrijdag bij mijn moeder en weekenden om de week. Ik werd helemaal gek van het wisselen, werd er heel onrustig van. Vooral toen ze meer conflicten kregen, kreeg ik heel veel stress van de wisselingen. Omdat ik dan steeds moest wennen aan de verschillende sferen in huis, mijn moeder was verdrietig en mijn vader boos. Elke keer weer mezelf aanpassen aan hun emoties. En ik vroeg me altijd af: Hoe zou het nu weer bij mama zijn? En ze hoorde mij ook uit over hoe het bij de ander was. En dan was ik net gewend aan de nieuwe sfeer en energie in huis en dan moest ik weer wisselen." - Lisa
Reacties (0)