Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small
Mijn ouders

Hoe overleef ik het leven in 2 huizen? 10 TIPS!

DEEL deze tip MET ANDEREN

DOOR : LAUREL | FOTO: PEXELS / DIANA

0

Geplaatst op: 17-04-2025

Als je ouders gescheiden zijn, kan het zijn dat je in twee huizen gaat wonen. Misschien ben je de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de ander. Het kan ook zijn dat je voornamelijk bij één ouder woont en alleen een paar dagen in de week bij de andere ouder woont.

Wat je nieuwe woonsituatie ook is, we weten allemaal dat het niet altijd even makkelijk is. In elk huis gelden andere regels en routines en misschien krijg je ook te maken met nieuwe familieleden aan wie je moet wennen. Maar er zit ook een positieve kant aan: twee kamers waar jij je plekje van kan maken en misschien wel extra veel liefde. Om het wat makkelijker te maken, delen we 10 tips om het leven in twee huizen te overleven.

TIP 1. MAAK EEN PLEK DIE HELEMAAL VAN JOU IS

Het is fijn om in allebei de huizen een plekje te maken dat helemaal van jou is. Een eigen kamer, jouw eigen knusse hoekje in de woonkamer of een plank met jouw eigen spulletjes. Dit kan je helpen om je thuis te voelen. Denk eraan: dit is jouw plek, dus richt het zo in dat jij je er fijn voelt. Denk aan persoonlijke spulletjes, je favoriete foto’s of een heerlijk zacht dekentje.

TIP 2. ZORG VOOR EEN VASTE ROUTINE

Als je in twee huizen woont krijg je waarschijnlijk te maken met verschillende regels en routines. Het kan fijn zijn om een eigen ritme vast te houden, zoals een vaste bedtijd of een ochtendroutine die je energie geeft. Dit geeft rust en structuur en zo wen je sneller wanneer je weer moet wisselen van huis. Bespreek dit met je ouders, zodat zij ook op de hoogte zijn van jouw routine!

TIP 3. GEBRUIK EEN VASTE TAS

Van zeulen met spullen wordt niemand écht vrolijk. Dat kunnen we best ietsje leuker maken dus. Gebruik een vaste ‘wisseltas’, waar je alle spulletjes in meeneemt die je in beide huizen niet wil missen. Bijvoorbeeld je lievelingsboek, de knuffel waar je al je hele leven mee slaapt (doen wij ook nog steeds ;-)), of iets anders wat je dierbaar is. Vooral dingen die je niet dubbel kan/wil aanschaffen. Want dáár is een andere oplossing voor.

TIP 4. DUBBEL IS HANDIG

Tijd om te shoppen! Sommige spullen, zoals een tandenborstel, pyjama of oplader, zijn handig om in beide huizen te hebben. Dat scheelt inpakken en vergeten. Ook schoolspullen of (sport)kleding kunnen handig zijn om op beide plekken te hebben. Dit voorkomt dat je iedere keer een volle wisseltas van het ene huis naar het andere huis moet slepen.

Bonustip: wist je dat sommige middelbare scholen extra gratis schoolboeken aanbieden? Speciaal voor leerlingen die in twee huizen wonen. Check of het op jouw school ook mogelijk is!

TIP 5. PRAAT OVER JE GEVOEL

Het kan soms lastig zijn om te schakelen tussen twee huizen. Of je nu in twee nieuwe woonsituaties leeft of al een doorgewinterde huizenwisselaar bent. Weet dat het oké is om te praten over wat je fijn of moeilijk vindt. Doe dat met je ouders, een vriend(in) of een Online-Buddy van Villa Pinedo. Al je gevoelens mogen er zijn, of je je nu blij, boos of verdrietig voelt. Praten helpt om je gesteund en minder alleen te voelen.

TIP 6. WEES EERLIJK OVER WAT JE NODIG HEBT

Als iets je dwars zit, probeer dat dan eerlijk tegen je ouders te zeggen. Misschien wil je wat vaker videobellen met de andere ouder of heb je behoefte aan een rustig plekje in huis. Of misschien wil je wat meer bij de ene ouder wonen. Jouw gevoel telt! Als je ouders weten wat je nodig hebt, kunnen ze daar rekening mee houden en samen met jou naar een oplossing zoeken.

TIP 7. JIJ BEPAALT HOE JE CONTACT HOUDT

Je mag zelf bepalen hoe vaak en op welke manier je contact hebt met de ouder waar je op dat moment niet bent. Spreek met je ouders af wat voor jou prettig is. Dat kan appen zijn, (video)bellen of misschien een kaartje sturen. Voel je niet schuldig als je de ene ouder soms wat meer aandacht geeft dan de andere ouder. Veel van ons hebben in die situatie gezeten, maar dat levert je uiteindelijk niet zoveel op. Praat erover met iemand bij wie je je veilig voelt. Dat lucht op. Echt!

TIP 8. ACCEPTEER DAT HET SOMS ANDERS LOOPT

Soms verloopt een weekend of wissel tussen de twee huizen anders dan gepland. Dat kan even flink balen zijn, maar het helpt om flexibel te blijven. Afspraken kun je altijd verzetten als het even niet anders kan. Dingen veranderen en dat is oké. Probeer te kijken naar wat wél kan en laat je niet meeslepen door alles wat er even niet zo lekker gaat.

TIP 9. KOESTER DE MOOIE MOMENTEN

Leven in twee huizen betekent ook dubbel zoveel herinneringen en extra fijne momenten. Geniet van de speciale dingen in beide huizen, bedenk een nieuwe traditie samen met een van je ouders of een leuk ritueel bij de andere ouder. Maak bijvoorbeeld samen een fotoboek met herinneringen of duik samen de keuken in om iets lekkers te maken!

TIP 10. JE HOEFT ‘T NIET ALLEEN TE DOEN

Het is helemaal oké als je het soms even niet ziet zitten. Zo hebben wij ons ook gevoeld. Maar weet dat je er niet alleen voor staat. Je kunt altijd terecht bij vrienden, familie of een Villa Pinedo Buddy. Soms helpt het om met iemand te praten die hetzelfde meemaakt. Je bent niet de enige en samen sta je sterker!

Leven in twee huizen is echt niet altijd rozengeur en maneschijn, maar met deze tips hopen we dat het wat makkelijker en fijner wordt. Heb jij nog een gouden tip? Deel ‘m met ons! Zo helpen we elkaar om het beste uit het leven in twee huizen te halen.


Reacties (0)

📄 Laat een reactie achter!

Herken jij je in dit verhaal, heb je een goeie tip of wil je iets delen? We horen het graag!

Relevante blogs of vlogs

Aan alle volwassenen in ons leven
FamilieGedachten en gevoelensSteunopa oma oom tante neef nicht buurman buurvrouw vriend vriendin kant kiezen onpartijdig steun helpen volwassenen advies slecht praten familie

📖 Aan alle volwassenen in ons leven

Lieve opa’s, oma’s, tantes, ooms, neven, nichten, buren en vrienden. We weten dat jullie er, net als wij, niet om hebben gevraagd dat onze ouders gingen scheiden. Maar jullie hebben er, net als wij, wel mee te maken. En ja, **jullie kunnen ons helpen!** Jullie bedoelen het vast heel goed als jullie ons of onze ouders adviezen geven, maar soms zorgen die ervoor dat de ruzie tussen onze ouders alleen maar erger wordt. We hebben er veel meer aan als jullie **onpartijdig zijn en voor ons opkomen*...

Bekijk brief