Volkskrant: birdnesting, aan te raden?

Villa Pinedo
17 jan 2024

De term birdnesting verwijst naar het idee dat jonge vogeltjes op het nest blijven en de ouders als ze uit elkaar gaan af en aan vliegen. De Volkskrant schreef er een artikel over. Bij birdnesting krijgen vaders en moeders ook een mooie levensles mee, meent Inge van der Valk, die aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar gezinsrelaties na een scheiding. “Ze ervaren hoe het is om in twee huizen te wonen en steeds met spullen te sjouwen, iets wat gescheiden ouders ook van hun kinderen vragen.”

Hoe pak je het aan? Birdnesting wordt vaak gezien als de beste oplossing voor de kinderen omdat de ouders zich als het ware opofferen, waardoor hun kroost niet steeds heen en weer hoeft te pendelen. Toch is het ouderlijk huis niet doorslaggevend voor een veilig gevoel, zegt Sanne Abrahams, directeur van Villa Pinedo:

Kinderen voelen zich op de eerste plaats veilig, geborgen en vrij als het goed gaat tussen de ouders en ze elkaar respecteren. Opmerkingen als: ‘Pfff… heeft papa alweer de koelkast leeggegeten?’  of: ‘Nou, je moeder heeft er weer een bende van gemaakt!’ zorgen voor kramp bij het kind.

Lees het hele artikel hier.