LINDA.nl: ‘Kinderen met gescheiden ouders voelen vaak dat ze er alleen voor staan’

Villa Pinedo
26 mei 2021

Kinderen die zich terugtrekken of andere problemen krijgen. Het is niet ongebruikelijk na een scheiding. Maar ook het gevoel dat kinderen met gescheiden ouders ervaren ‘dat ze er helemaal alleen voor staan’ blijkt nog altijd aan de orde van de dag. 

Om daar iets aan te doen, schreef pedagoog Sophie Mulder (26) samen met collega’s Demi Keppel en Marsha Pinedo het boek Je hoeft ’t niet alleen te doenLINDA.nl schreef hier een artikel over.

Gesprek over de scheiding met je ouders

In het boek worden praktische tips gegeven. Sophie geeft een voorbeeld: “Het is nooit te laat om met je ouders over de scheiding te praten. Ook als je jaren later vragen krijgt en de behoefte voelt hierover in gesprek te gaan met je ouders, is het goed om dat te bespreken. Als je het gesprek aangaat, bijvoorbeeld om te horen waarom ze uit elkaar gingen, krijg je ook meer begrip en context bij je eigen geschiedenis.”

Een ander belangrijke tip uit het boek is dat praten over de scheiding heel belangrijk is. “Er niet over praten of gevoelens opkroppen gebeurt heel veel. Maar je mag er over praten, ook over de rotdingen én hulp zoeken als dat niet lukt. Klop eens aan bij iemand die je vertrouwt om je hart te luchten. Als je het moeilijk vindt om een gesprek te beginnen, schrijf dan eerst eens een brief aan die persoon om aan te geven waar je mee zit.”

Praat over met anderen

Ze vertelt dat gevoelens opkroppen niet werkt. “Praat je er niet over, dan gaat het zich op een andere manier uiten. Het is voor ieder mens prettig om je emoties te kunnen ventileren. En praat je erover, dan kun je het verwerken, een plek geven en er beter mee leven. Doe je dat niet, dan blijft het een open wond. Heel je die wond, dan word je daar echt gelukkiger van.”

Lees het hele artikel op LINDA.nl.