2014 in vogelvlucht: Villa Pinedo in de media

Villa Pinedo
23 dec 2014

Geschreven door: Nichal Joosse (23)
(Twitter)

2014 was een bewogen jaar voor Villa Pinedo. Nog nooit hebben wij zo vaak de media bereikt als in 2014. Iets waar we ontzettend trots op zijn. Het onderwerp scheiden staat hoger in de agenda bij de gevestigde politiek. De media wisten als geen ander hoe ze onze missie konden verduidelijken.

In de maanden januari en februari kwamen we niet echt in de media, maar vanaf maart veranderde dit. In één maand tijd wisten wij De Volkskrant, het NOS Journaal, het Jeugdjournaal en RTL Nieuws te halen. In het Jeugdjournaal zagen we onze Milo, die vertelde over de scheiding van zijn ouders. In het RTL Nieuws waren Rachel en Marsha te zien. Deze interviews waren naar aanleiding van de publicatie van de rapporten van de Kinderombudsman en staatssecretaris Van Rijn over vechtscheidingen.

Een maand later werd dit ook nog eens belicht in De Telegraaf. Ook onze online workshop kon rekenen op ontzettend veel media-aandacht. In april waren wij te vinden in Psychologie Magazine, Happinez en De Volkskrant. De aandacht was terug te zien in de bezoekersaantallen van onze website: die zijn in deze periode verdriedubbeld.

In mei waren een aantal jongeren van Villa Pinedo uitgenodigd door staatssecretaris Van Rijn om te praten over de scheiding van hun ouders. Een bijzondere gebeurtenis die ook de media niet zijn ontgaan: op dezelfde dag werden we bij Radio 1 uitgenodigd om ons verhaal te doen en natuurlijk om te vertellen hoe het bezoek bij de staatssecretaris was. Maar ook in Trouw, Volkskrant Magazine en zelfs in het tijdschrift ‘Hoe overleef ik…’ (vernoemd naar de bekende boeken van Francine Oomen) waren wij terug te vinden. Dachten we het wel meegemaakt te hebben in de maand mei, werden we ook nog eens uitgenodigd door Matthijs van Nieuwkerk om ons verhaal te vertellen in De Wereld Draait Door.

Bij deze hoogtepunten bleef het niet. In juni besteedde AmsterdamFM, RTV Noord-Holland, het Katholiek Nieuwsblad, De Telegraaf, Het Parool en LINDAnieuws aandacht aan onze nieuwe open brief, die inging op gescheiden ouders van eindexamenkandidaten. Want zo’n bijzondere gebeurtenis als een diploma-uitreiking hoor je natuurlijk met beide ouders mee te kunnen maken. De open brief ging zelfs de grens over, waardoor ook onze zuiderburen kennis maakte met Villa Pinedo: de Belgische krant De Morgen besteedde uitgebreid aandacht aan de open brief.

In de zomervakantie namen wij eventjes een korte pauze, maar in september regende het weer media-aandacht op De Dag van de Scheiding. Wij hadden namelijk een kadootje voor alle gescheiden ouders: 24 uur lang was onze online workshop gratis te downloaden. Dit ontging ook NPO Radio 1 niet, waar Marsha werd uitgenodigd om hier iets over te vertellen. Maar laten we zeker niet vergeten dat onze Robin samen met onze nieuwe ambassadeur Mark Tuitert (en Marsha natuurlijk) uitgenodigd werd door Humberto Tan bij RTL Late Night. Na deze uitzending had onze website het een tijdje zwaar, maar het was het helemaal waard.

Als kers op de taart wonnen we in november de Paul van Vliet Award, waarmee we dit jaar beter dan ooit hebben afgesloten. Van lokale media als AT5 en AmsterdamFM tot aan De Telegraaf: heel Nederland heeft met ons kunnen meegenieten van deze prijs en wist ook meteen waarom wij deze prijs nou eigenlijk hebben gewonnen. We zijn ontzettend benieuwd naar wat 2015 allemaal gaat brengen, maar laten we één ding niet vergeten: jullie steun en support is ontzettend belangrijk voor ons. Zonder jullie input zouden al deze media misschien wel helemaal geen aandacht hebben besteed aan scheidingen. Precies zoals het ongeveer tien jaar geleden was bijvoorbeeld. We hopen dat jullie een fijne kerst zullen hebben, het liefst met beide ouders en samen met jullie gaan we met een goed gevoel 2015 in!