Aurélie (17) in

Is ruzie normaal?

Hallo,

Mijn ouders zijn al ruim acht jaar gescheiden, en ik ken mijn huidige stiefvader al net zo lang. Mijn stiefvader en mijn moeder maken veel ruzie, en hebben dat ook altijd wel gedaan, maar het lijkt elke keer weer goed te komen.

Ik maakte mij daarom nooit al te veel zorgen als ze weer eens ruzie hadden, of misschien was dat meer om mezelf gerust te stellen en niet teveel te voelen. Hoe dan ook begin ik mij de laatste tijd af te vragen of het wel normaal is wat er gebeurt. Ruzies worden nooit fysiek, althans niet van wat ik ooit heb meegemaakt, maar schreeuwen komt veel voor, slaan met deuren, en ook schelden, van mijn stiefvader tegenover mijn moeder. Woorden als ‘zeikwijf’, ‘kutwijf’, ‘leech’, etc…

Het doet pijn om mijn moeder zachtjes te horen huilen in haar kamer, maar tegelijkertijd is mijn moeder ook niet de makkelijkste persoon. Ze is erg controlerend, snel overbezorgd, en in het geheel een nogal pessimistisch persoon, dus ik kan soms begrijpen waar de frustratie van mijn stiefvader vandaan komt.

Ik denk wat mijn vraag is, is of zo’n gang van zaken normaal is bij ruzies? Ik ben het inmiddels gewend, maar ik heb een jonger broertje van 14 die nog een aantal jaar thuis moet wonen en ik maak me soms zorgen om hem.

Alvast bedankt,

Aurélie

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest
3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Sem
Sem
18 dagen geleden

Hey Aurélie Ik denk niet dat we het als normaal moeten zien, hoewel het wel vaak voorkomt. Ik heb nu 4 verschillende stiefvaders gehad en ze hadden altijd minstens 1x per week ruzie. Het doet me ergens pijn om te zeggen dat ik wel denk dat het er bij hoort. Dat maakt het niet normaal vind ik. Ik zou je graag willen helpen maar ik weet niet goed hoe, een tip zou natuurlijk kunnen zijn om er met ze over te praten maar misschien is dat lastig en is het in jouw huishouden nooit zo open geweest. Dat weet k… Lees verder »

Romy
22 dagen geleden

Hoi Auréle, Wat vervelend om te horen hoe jou stiefvader en moeder ruzie hebben met elkaar. Ondanks dat de ruzie’s van je stiefvader en moeder nooit fysiek word is het stukje schelden en hoe er gedaan naar elkaar word ook niet fijn voor jou en je broertje. Heb je al een keer met jou moeder en stiefvader over gepraat? Over hoe jij je voelt en hoe jij je voelt tegenover je broertje en dat je je zorgen maakt? Toen mijn stiefmoeder en vader veel ruzie hadden en mijn broertje en ik er last van hadden ik een code woord had.… Lees verder »

Lotte
22 dagen geleden

Hi lieve Aurélie, wat goed dat je een berichtje hebt achter gelaten hier op het forum! Je situatie klinkt best wel bekend voor mij, het is daarom ook helemaal niet raar dat je je afvraagt of die ruzies normaal zijn. Je bent absoluut niet de enige met deze gedachten en vragen. Je vertelt dat je moeder en stiefvader al best wel lang samen zijn en altijd al veel ruzie maken. Ik kan me voorstellen dat je je dan op een gegeven moment af gaat vragen of dat wel normaal is. Wat betreft de vraag of zo’n gang van zaken normaal… Lees verder »