Artikel op Zorg voor de Jeugd

Villa Pinedo
18 mei 2020

In het programma Zorg voor de Jeugd werken gemeenten samen met professionals, jeugd(hulp)organisaties, ministeries en cliëntenorganisaties aan betere hulp voor kinderen, jongeren en gezinnen. Niet vanachter een bureau, maar vanuit de lokale praktijk.

Voor hun website interviewden zij Marsha Pinedo en Buddy Demi. Ook Mayke komt aan het woord. Zij meldde zich als 16-jarige aan voor steun van een Buddy en is inmiddels zelf Buddy. Het interview is hier terug te lezen.

Vanaf september 2016 hebben we een buddyprogramma, voor kinderen vanaf 10 jaar. Met buddy’s die zelf gescheiden ouders hebben. Via een app praten kinderen met hun eigen buddy. Kinderen vertellen bijvoorbeeld over de coronamaatregelen en hoe van de ene ouder veel mag en van de andere niets. Voor zulke verwarrende situaties vragen ze steun. Of omdat een ouder met een nieuwe partner gaat samenwonen en een kind daardoor zijn kamer moet delen. Voor zowel de buddy’s als de kinderen is de hulp helend: de buddy’s zetten hun negatieve ervaringen om in iets positiefs en kinderen voelen zich gehoord. De buddy’s krijgen van ons trainingen en coaching om dit werk te kunnen doen. We matchen kind en buddy zo goed mogelijk op basis van soortgelijke ervaringen. Kinderen hebben hiervoor geen toestemming van hun ouders nodig. Het allermooiste? Dat jongeren op jonge leeftijd vrijwilligerswerk doen door andere kinderen te helpen en hierdoor een hoger geluksgevoel ervaren.