Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Zelf kiezen bij wie je woont

Emely, 12 jaar

Mijn woonsituatieRechten
hai, ik had gehoord dat je als je een bepaalde leeftijd hebt dat je dan zelf mag kiezen bij welke ouder je wilt wonen (ik heb mijn keuze ondertussen gemaakt) ik zou graag willen weten welke leeftijd dit is.
OF

Reacties (3)

Mijs

21 jaar

ongeveer 1 jaar geleden

Hi Emely, Officieel is dit vanaf 18 jaar pas. Dan ben je volgens de wet volwassen en mag je dus zelf bepalen waar je wil wonen. Tot die tijd bepalen je ouders het. Als je ouders er samen niet uitkomen, kan er een rechtzaak aan te pas komen en kinderen vanaf 12 hebben dan wel een beetje inspraak. Maar alsnog beslissen de ouders met de rechter het.

Je kan natuurlijk wel gewoon met je ouders bespreken dat je een voorkeur hebt en waarom. Ze zullen uiteindelijk jou gelukkig willen zien en de beste situatie voor jou creëren. Het is natuurlijk voor jou ook fijner om op een plek te kunnen wonen. Dat geeft meer rust en kan je ook als reden aangeven. Als je praten lastig vind kun je ook een brief schrijven misschien? Of met een andere volwassen in je familie die je vertrouwd te bespreken. Die kan je misschien wel helpen met het brengen naar je ouders. Hoop dat deze informatie je helpt!

Liefs, Mijs

0

Dagmar

22 jaar

ongeveer 1 jaar geleden

Hey Emely!

Wat fijn dat je het forum van Villa Pinedo hebt gevonden en hier een vraag hebt gesteld! Ik herken je vraag heel erg goed, dit heb ik ook wel eens gehoord en zelf wilde ik dit vroeger ook weten.

Eigenlijk mag je pas zelf helemaal kiezen als je 18 jaar of ouder bent. Dan ben je officieel volwassen en mogen je ouders niet meer voor jou kiezen. Tot die tijd mogen zij dat wel. Maar als je ouders er niet uit komen rondom de scheiding, dan moeten zij naar de Kinderrechter. De Kinderrechter gaat dan kijken waar en bij wie het kind komt te wonen. Bij de Kinderrechter kan dan gevraagd worden om jouw mening. Dit kan de rechter doen bij kinderen vanaf 12 jaar oud. Als kind geef je dan je mening bij wie je zou willen wonen en de Kinderrechter kan dit dan meenemen in zijn besluit. Toch betekend dat niet, dat de rechter precies gaat doen wat jij zou willen. De rechter zal zijn besluit altijd vormen op wat het beste is voor het kind!

Op de site van Villa Pinedo staat een video van Sophie en Marlon die alle rechten van kinderen tijdens een scheiding bespreken: https://www.villapinedo.nl/filmpjes/instagram-live-wat-zijn-jouw-rechten-als-je-ouders-zijn-gescheiden/

Ik hoop dat je hiermee meer te weten bent gekomen lieve Emely. Ik wens je veel liefde!

Liefs, Dagmar

0

Saar

21 jaar

ongeveer 1 jaar geleden

Hey lieve Emely, bedankt voor je vraag en fijn dat je het forum hebt gevonden.

Je stelt een hele goede vraag Emely. Vaak wordt er verteld dat je op je 12e of 16e mag kiezen bij wie je gaat wonen. Ook ik heb dit vaak gehoord. Dit is helaas niet waar.

Wat wel zo is: Als je 12 bent mag jij aangeven wat jij het liefste zou willen. Jouw ouders moeten jouw mening meenemen, maar zij moeten zelf de beslissing maken. Als er een rechter bij betrokken is, moet de rechter ook luisteren naar jouw mening. Hij/zij maakt daarna de beslissing.

Om zelf te mogen kiezen, moet je 18 jaar zijn. Op die leeftijd ben je meerderjarig Ik heb een website voor jou gevonden, waar het uitgelegd staat: https://ak-advocaten.eu/vanaf-12-jaar-mag-mijn-kind-kiezen/

Ik hoop dat dit jou een goede uitleg geeft.

Toen mijn ouders gingen scheiden was ik 11 jaar. Ik had de regeling dat ik elke week om wisselde van huis. Later heb ik besloten dat ik meer bij mijn moeder wilde gaan wonen. Ik heb dit toen met mijn ouders besproken en zij hebben hier zelf een beslissing over gemaakt.

Als jij er klaar voor bent, zou je het met je ouders kunnen bespreken. Zo weten ze wat jij het fijnste zou vinden en weten ze ook waarom. Dit zouden ze dan mee kunnen nemen in hun beslissing.

Lieve Emely, ik hoop dat ik het je goed heb kunnen uitleggen.

Liefs, Saar

0

respond to letter