Logo Villa pinedo small
Logo Villa pinedo small

Mijn ouders hebben ruzie en gaan scheiden

Laura, 12 jaar

Mijn oudersMijn woonsituatieRechtenGedachten en gevoelensSteunRuzieBelangrijke momenten
Hoi Mijn ouders maken heel vaak ruzie en gaan dus scheiden... Heeft iemand tips voor hoe ik dit het beste een plek kan geven in mijn leven?
OF

Reacties (3)

Romy

19 jaar

ongeveer 2 maanden geleden

Hoi Laura,

Wat goed dat je om hulp vraagt! Dat is eigenlijk al de eerste stap naar de scheiding een plek geven. Voor iedereen is het anders hoe je de scheiding het best kan verwerken. Sommige mensen vinden het heel fijn om er met mensen over te praten en andere mensen vinden het juist fijn om dingen te doen als afleiding.

Bij mij werkte een combinatie daarvan heel goed. Ik praatte over de scheiding en over wat ik er lastig aan vond met mensen, zoals met mijn juf op school en met vriendinnen. Maar soms vond ik het juist fijn om er even niet aan te hoeven denken en deed ik iets waardoor ik even afgeleid was. Ik deed dan dingen die ik heel leuk vond om te doen, bijvoorbeeld even lekker heel hard meezingen met mijn favoriete muziek of met vriendinnen iets leuks doen. Het hielp mij ook heel erg om mij een beetje te verdiepen in wat de scheiding nou eigenlijk precies betekent. Hiervoor ging ik boeken lezen over scheiding. Wij hebben van Villa Pinedo ook een boek geschreven. Dat is zeker een aanrader, maar er zijn ook heel veel andere mooie boeken geschreven voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden.

Ik denk dat je een beetje op zoek moet gaan naar wat jouw manier is. En dat is heel lastig hoor, zeker in het begin! Dus mijn beste tip is om daar vooral je tijd voor te nemen. Want zo'n scheiding is niet niks, er verandert vaak een hele hoop. Dat brengt veel met zich mee en dan kan het heel fijn zijn om even rustig de tijd te nemen. Dat werkte bij mij in ieder geval goed;)

En ken je onze buddy's? Dat zijn vrijwilligers waar je mee kan chatten. Dit kan over de scheiding zijn, of over hele andere dingen. Als je je aanmeldt voor zo'n buddy, wordt je gekoppeld aan iemand tussen de 18 en de 25 jaar, die zelf ook gescheiden ouders heeft. Een echte ervaringsdeskundige dus;) Als dit je fijn lijkt, mag je je altijd aanmelden voor een buddy!

Ik hoop dat je iets kan met mijn tips en weet vooral dat je het niet alleen hoeft te doen. Wij zijn er voor je❤️

Liefs, Romy

0

Lotte

12 jaar

ongeveer 2 maanden geleden

Hoi ik was 1 en heb er niet veel van mee gekregen maar als je bij je ouder even veel wilt zijn kun je het beste erover praten om een goede verdeling te hebben

0

Liselot

23 jaar

ongeveer 2 maanden geleden

Hey Laura! Wat ontzettend stom om te lezen dat je ouders gaan scheiden, dat is niet fijn... Mijn ouders zijn ook gescheiden toen ik jonger was, en daar heb ik het wel moeilijk mee gehad. Ik heb me vaak afgevraagd waarom het zo was, en hoe ik er vrede mee moest hebben. Je hele leven is ineens anders en dat is heel erg wennen. Ik denk dat het belangrijkste is dat je je niet schaamt of bezwaard voelt voor je gevoelens. Alle gedachtes en emoties mogen er zijn! Ik heb me vaak eenzaam gevoeld en daar durfde ik lang niet over te praten met mijn ouders. Dat is heel vervelend, maar ook helemaal niet gek. Probeer er niet te lang mee te zitten, maar vraag om hulp als je daar behoefte aan hebt. Misschien kun je met al je vragen en gedachtes bij je papa en mama terecht, en misschien wil je wel liever praten met vrienden of vriendinnen, een juf, een oom of tante, opa of oma, waar jij je zelf fijn bij voelt. Je hoeft het niet alleen te doen! <3 Als je merkt dat je het fijn zou vinden om er meer over te praten, zou je ook in contact kunnen komen met een chat buddy bij Villa Pinedo, dan kun je chatten met iemand die zelf ook gescheiden ouders heeft, om gedachtes uit te wisselen, op advies te vragen, of gewoon om iemand te hebben om mee te praten. Misschien is dat iets voor jou. Ik hoop heel erg dat je hier iets aan hebt, en onthoud vooral dat het beter zal worden, ook als het niet zo lijkt <3

Heel veel liefs van mij!

0

respond to letter