Meest gestelde vragen

Over vrijwilligerswerk bij Villa Pinedo

Ben je enthousiast om vrijwilliger te worden en heb je nog een aantal vragen? Lees hieronder de meest gestelde vragen door.

Meeste gestelde vragen

Als vrijwilliger zet je je voor minimaal één jaar in als vrijwilliger bij Villa Pinedo. Zo voorkomen we dat kinderen binnen een jaar moeten wisselen van Buddy. Je bent online beschikbaar voor een kind en ontmoet deze kinderen nooit in real life. Daarnaast volg je als vrijwilliger twee verplichte (live) trainingen, lees hier meer over de trainingen. Let op: de trainingen kunnen zowel in het weekend als doordeweeks plaatsvinden. Lees de algemene voorwaarden om te zien waar jij je nog meer aan verbindt als vrijwilliger.

Je besteedt ongeveer 5-6 uur per maand aan jouw taken als vrijwilliger. Dit verschilt echter hoe actief de kinderen zijn waarmee je chat en hoeveel adviezen je schrijft op het forum. Daarnaast verwachten wij dat je nauw communiceert met Villa Pinedo over het vrijwilligerschap, inclusief een maandelijkse evaluatie. Villa Pinedo organiseert naast de twee verplichte trainingen ook intervisies, masterclasses en andere bijeenkomsten waar je bij aanwezig kunt zijn.

Nee, je hoeft niet ten alle tijden beschikbaar te zijn. Echter verwachten we wel dat je minimaal een keer per week actief bent (zowel in de chat als op het forum). Wanneer je chat met een kind, vragen wij je om binnen 24 uur te reageren op het kind. Daarnaast verwachten wij dat je contact onderhoudt met de stichting. Beschikbaarheid is dus wél belangrijk. Wanneer je een periode minder beschikbaar kunt zijn, communiceer je dit met Villa Pinedo en eventueel met het kind waarmee je chat.

Ja, dit kan zeker! Wij vinden het natuurlijk goed als je vrijwilligerswerk met je studie kunt combineren. Echter moet je er rekening mee houden dat wij niet van te voren precies kunnen berekenen hoeveel uur je besteedt aan je vrijwilligerswerk (zie vraag hierboven: Hoeveel uur per maand besteed ik aan het vrijwilligerswerk?). De twee trainingen die je volgt, 14 uur in totaal, kan je hier sowieso wel bij rekenen.

Belangrijk om je van bewust te zijn is, dat wij verwachten dat jij je voor de volle 100% inzet als vrijwilliger bij Villa Pinedo. Je studiepunten behalen is voor ons bijzaak, omdat het steunen van een kind bij Villa Pinedo centraal staat. Lees daarom eerst ons contract omtrent het inzetten van je vrije uren en de vacature door. Zo weet je zeker of het vrijwilligerschap bij Villa Pinedo bij je past.

Alle vrijwilligers bij Villa Pinedo zijn tussen de 18 jaar en 26 jaar. Je kan je tot en met je 25ste aanmelden om vrijwilliger te worden, zodat jij je nog een jaar vrijwilliger kunt zijn. Bij Villa Pinedo werken we met het peer-to-peer effect (voor en door jongeren), om deze reden hebben wij de leeftijdsgrens van 26 gesteld.

Ben je te oud om vrijwilliger te worden?
Dan kun je wel altijd op een andere manier iets voor Villa Pinedo betekenen. Promoot Villa Pinedo binnen jouw netwerk! Misschien heb je wel een broertje/zusje/nichtje/neefje die vrijwilliger kan worden of behoefte heeft aan een Buddy. Verder kan je jouw ervaring kwijt op ons forum. Hier stellen kinderen vragen en reageren jongeren, zoals jij, hierop vanuit hun eigen ervaring. Hier vind je een link naar ons forum. En als laatst: alle ideeën die jij als kind van gescheiden ouders hebt, zijn welkom. Stuur gerust een mailtje met ideeën, opmerkingen of vragen naar buddy@villapinedo.nl.

Ben je nu nog te jong om vrijwilliger te worden?
Dan kun je ook jouw ervaring kwijt op ons forum. Daarnaast ben je natuurlijk altijd welkom om eerst zelf met een Buddy te kletsen. Meld je hier aan voor een Buddy! Verder hopen wij dat je nog even geduld hebt en jij je aanmeldt als je 18 bent.

Nee er geldt geen opleidingseis. Als vrijwilliger bij Villa Pinedo zet je jouw eigen ervaring in als ervaringsdeskundige met gescheiden ouders. Het is juist belangrijk dat je niet vanuit je rol als professional actief bent, hier moet je rekening mee houden als je wel een sociale opleiding volgt.