Anouk zag haar opa en oma jarenlang niet: ‘Het was rouwen terwijl ze er nog zijn’

Villa Pinedo
01 aug 2021

In het NPO programma ‘Hollandse Zaken’ staat deze keer het niet mogen zien van je kleinkind centraal. Zo mocht Buddy Anouk jarenlang haar grootouders niet zien. Een groot gemis voor zowel opa, oma als Anouk. 

Tot Anouk en oma Nelly elkaar ineens tegenkomen op het station.

SCHEIDING

Anouk komt als kind graag bij haar opa John en oma Nelly over de vloer. Ze passen veel op en brengen alle kleinkinderen vaak naar sport of theaterlessen. Ook gaan ze met het gezin mee op vakantie. Anouk heeft er warme herinneringen aan. “We bakten ook koekjes en appeltaart, dat was echt een traditie.”

De band is goed, totdat haar ouders uit elkaar gaan. Ze ziet haar opa en oma vanaf dat moment niet meer. “Ik was natuurlijk best wel jong, 12 of 13, en ik was heel erg verward; van waarom. Wat is er aan de hand? Vorige week waren we nog met elkaar, het was toch gezellig?” Ze bladert door fotoboeken van ver voor die tijd.

ROUWEN

Anouk was erg verdrietig en begreep niet goed hoe ze zich moest voelen. “Nu moesten we rouwen terwijl ze er nog zijn.” Dat gevoel herkennen John en Nelly maar al te goed. Toen het contact werd verbroken hadden ze een heel moeilijke tijd. “Iedere keer ging je naar bed en dacht je: morgen is het misschien anders, morgen misschien wel.”

HET STATION

Maar dan komt oma Nelly haar kleinkind ineens op het station tegen. “Je gaat naar je werk en je komt op het centraal station en je hoort opeens heel zacht fluisterend ‘dag oma’.”

Bekijk de uitzending Hollandse Zaken hier om te zien hoe het contact tussen Anouk en haar opa en oma inmiddels verloopt.