Nathalie (51) in Vragen van ouders

Zelf alimentatie vragen

Mijn dochter woont een week bij mij en dan week bij haar vader. Nu zij 18 is wil haar vader geen alimentie meer betalen voor haar. Mijn dochter wil hier niet tussen worden gezet maar omdat zij 18 is moet zij zelf stappen ondernemen hiertegen. Vecht zij voor de alimentatie, krijgt ze ruzie met haar vader laat het erbij moet ik
Als moeder voor alles opdraaien. Ik vind het moeilijk en het doet heel veel verdriet dat mijn dochter er tussen is gezet. Maar toch wil wel graag de alimentatie ontvangen. Ze zit nog op school. Hoe moet ik dit aanpakken.

2 reacties

 1. Jelicia op 12 februari 2020 om 13:53

  Hallo Nathalie,

  Oef dit is een moeilijke situatie zeg! Mijn ouders maakten vroeger ook altijd ruzie om alimentatie, echt zo vervelend vond ik dat.

  Toen ik 18 was heeft mijn vader besloten de alimentatie naar mij over te maken in plaats van naar mijn moeder. Opzich was dat best handig want dan kon ik gewoon studie betalen en hadden mijn ouders ook geen ruzie meer over en weer hierover.

  Eigenlijk vond ik het het meest lastig dat mijn moeder heel veel deelde met mij over geldzaken en alimentatie. Heel graag had ik gewild dat mijn ouders dit samen hadden opgelost en mij er gewoon buiten hadden gelaten. Uit je verhaal maak ik op dat jullie aan co-ouderschap doen, dan lijkt mij zoiets helemaal lastig! In mijn geval woonde ik bij mijn moeder en zag mijn vader 2x per maand een weekend dus was het “logisch” dat hij mijn moeder dit geld gaf. Nu weet ik natuurlijk helemaal niets af van jullie financiële situatie maar kan het niet zo zijn dat jullie het hier samen als ouders over hebben? Desnoods met een mediator erbij? Jullie kunnen dan de kosten naast elkaar houden en zo tot een afspraak komen. Dat lijkt mij super fijn voor jullie dochter omdat ze er dan buiten gehouden wordt en iemand onafhankelijk met jullie meekijkt over geldzaken. Want dit zijn geen dingen voor kinderen (ook al is ze 18) maar voor ouders.

  Hopelijk heb je iets aan mijn antwoord, als je nog meer vragen hebt hoor ik die natuurlijk graag!

  Lieve groet,
  Jelicia 2. Nine op 31 januari 2020 om 11:19

  Hallo Nathalie,

  Bedankt voor uw vraag op het Forum hier. Uw vertelt over een complexe situatie. Ik ben benieuwd, hoe is het contact tussen uw dochter en haar vader op dit moment? Ik vraag me daarnaast ook af, heeft uw dochter dit onderwerp al besproken met haar vader? Ik kan me best goed voorstellen dat ze hier zelf niets mee te maken wil hebben, als kind van gescheiden ouders zijn dit soort zaken niet helemaal onze taak, we hebben hier een mooi filmpje over gemaakt: https://www.villapinedo.nl/blog/filmpjes/animatie-niet-jouw-taak/.
  Uw dochter is 18 en ik kan me voorstellen dat het op die leeftijd nog best lastig is om grenzen aan te geven en om uit te spreken wat ze nodig heeft, dat leer ik ook nu pas! Ik denk dan ook dat het helemaal niet zo gek is als ze hierbij geholpen wordt. Toen ik alimentatie aan mijn vader vroeg wilde hij het ook niet geven. Ik heb toen LBIO ingeschakeld, zij hielpen mij. En mijn moeder hielp mij in het contact met hun. Het is natuurlijk veel fijner als het op een andere manier kan. heeft uw dochter hier al eens over gepraat met iemand? Misschien met u, maar misschien vindt ze het juist ook fijn om er met iemand over te praten die er niet zo dichtbij staat. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, of een psycholoog. Ik heb zelf een hele tijd met een psycholoog gepraat en dat heeft me echt goed geholpen.

  Mijn tip aan u is om met uw dochter te bespreken wat zij nodig heeft in deze situatie. Misschien weet ze dat nog niet, maar dan kan ze er wel eens over nadenken. Ze kan ook altijd met een van ons op chatten, daar kan ze meer informatie over vinden op https://www.villapinedo.nl/informatie-over-buddy/

  Groetjes Nine