Marjan (34) in Vragen van ouders

Wisselmoment

Lieve jongeren van Villa Pinedo,

Wat fijn dat kinderen en ouders met hun vragen terecht kunnen bij ervaringsdeskundigen als jullie en wat tof dat jullie er zoveel energie in steken om vragen te beantwoorden.

Ik ben moeder van twee meisjes van 5,5 jaar en 2,5 jaar oud. Hun vader wil graag dat ze in eerste instantie twee dagen per week bij hem zijn, later wil hij dit uitbreiden.
Voor nu stelt hij voor dat de ene week de meisjes van vrijdag einde middag tot zondag einde middag bij hem zijn. Voor de andere week stelt hij voor dat de meisjes van maandag einde middag tot woensdagochtend bij hem zijn. Dat zou betekenen dat ik de meisjes op maandagochtend naar school/oma breng met de mededeling dat papa hen die middag ophaalt, en op woensdag precies andersom. Zeker voor mijn gevoelige vijfjarige lijkt me dit best lastig en denk ik dat een wisselmoment op bijvoorbeeld zondagmiddag, waarbij ik hen zelf naar hun vader breng, fijner is.

Hoe hebben jullie dit ervaren? Hadden jullie liever een wisselmoment met een directe overdracht van de ene ouder naar de andere ouder (bijvoorbeeld zondagmiddag brengt moeder de kinderen naar vader) of juist liever een wisselmoment zonder contact tussen de ouders op een schooldag (bijvoorbeeld moeder brengt de kinderen naar school, vader haalt ze uit school)?

Als er nog andere dingen zijn die jullie graag willen meegeven in het belang van de kinderen, hoor ik dat ook graag!

Liefs,
Marjan

3 reacties

 1. Thalia op 6 mei 2020 om 17:18

  Hoi Marjan,

  Bedankt voor het stellen van jouw vraag op ons forum! Ik denk dat het vinden van het ideale wisselmoment voor meer ouders best lastig is dus misschien help jij ook andere ouders met het advies dat jij nu krijgt.

  Mijn ouders zijn gescheiden toen ik de brugklas zat dus ik was een stuk ouder toen er een wisselmoment gekozen moest worden. Mijn zusje en ik hebben er toen voor gekozen om om de week op vrijdag opgehaald te worden door papa en dan op zondag weer thuisgebracht te worden door papa. Wat ik heel fijn vond aan die directe overdracht was dat ik vrijdag uit school rustig mijn spullen kon pakken en aan mijn moeder kon vertellen hoe mijn dag was en vervolgens aan papa kon vertellen hoe mijn dag was. Zo kon ik mijn dag met allebei mijn ouders delen en waren ze allebei up-to-date over wat er de week daarna ging komen. Mijn ouders hebben niet heel goed contact met elkaar dus ik vond het wel fijn als mijn vader dan in de auto bleef zitten zodat er geen ongemakkelijkheid ontstond tijdens het ophalen en terugbrengen. Wat ik ook heel prettig vond was dat mijn moeder ons er altijd aan herinnerde als we weer naar papa zouden gaan. Zo kon ik mij er op voorbereiden en konden we het niet vergeten. Hierdoor kwam het dus ook niet voor dat we gehaast onze spullen moesten pakken en daardoor dingen vergaten mee te nemen. Bij vrienden die alles zelf moesten regelen gebeurde dit wel en zij vonden de wisselmomenten dan ook de naarste momenten van de week.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt en heel veel succes!

  Liefs Thalia 2. Naomi op 5 mei 2020 om 16:53

  Lieve Marjan,

  Leuk dat je ons gevonden hebt. Ik herken heel veel uit jou verhaal en zal je kort vertellen wat mijn ouders deden.

  Toen ik wat jonger was hebben mijn ouders een omgangsregeling opgesteld met de volgende dingen: om de week het hele weekend tot en met dinsdag ochtend bij de pappa en de andere week alleen de maandag middag tot en met de dinsdag ochtend. Op vrijdagavond bracht mijn moeder ons naar mijn pappa en op de maandag naar school zodat wij wisten dat mijn pappa ons kwam ophalen.

  In het begin was het wel even wennen omdat wij als kinderen de zenuwachtigheid van mijn ouders voelde. Maar dit ging eigenlijk steeds beter en wij raakte er aan gewend.

  Wat ik je wel als tip mee wil geven is dat je de kinderen goed moet voorbereiden zodat zij weten waar ze heen gaan en dat ze weten hoe het allemaal zal gaan.

  Succes!

  Liefs Naomi 3. Kevin op 5 mei 2020 om 16:29

  Hoi Marjan,

  Welkom op het forum van Villa Pinedo! Wat goed dat je, ter voorbereiding op de omgangsregeling, al goed vraagt naar wat de ervaringen zijn. Ik hoop dat we jou op weg kunnen helpen!

  Bij mij was het zo geregeld dat mijn vader ons vrijdagmiddag kwam halen en zondagavond weer naar huis bracht. Een weekend in de twee weken waren we bij hem. We hebben hier als kinderen geen inspraak in gehad en hebben het eigenlijk altijd maar zo gedaan. Vakanties werden evenredig verdeeld en ging ook met halen en brengen. Voor mij was dat prima!

  Ik kan dus ook niet goed zeggen hoe jullie situatie is, maar ik zou me kunnen voorstellen dat ik het niet fijn gevonden zou hebben om ‘s ochtends ergens weg te gaan en dan ‘s middags ergens anders weer thuis te komen. Ik vond het sowieso niet heel fijn om telkens met spullen heen en weer te sjouwen, laat staan dat ik ze ook nog voor een deel mee naar school moet nemen.

  Jullie dochters zijn nu nog wat jong, maar ik kan me voorstellen dat jullie hen later vragen wat ze zelf graag willen (of in elk geval de oudste over een tijdje). Ik zou het zelf wel fijn gevonden hebben als ze aan mij hadden gevraagd wat we ervan vonden en ons daarbij niet het gevoel zouden geven dat de keuze definitief zou zijn of dat ze “moeten kiezen tussen ouders”.

  Hopelijk biedt dit een beetje meer inzicht in een van de opties. Misschien zullen anderen nog vanuit hun eigen ervaring reageren.

  Heeft dit een beetje geholpen, Marjan?

  In elk geval heel veel wijsheid met jullie besluit. Als je beslist in het belang van de kinderen en hen dit gevoel ook geeft, dan is bijna elke keuze wel een goede keuze.

  Lieve groet,

  Kevin