Anoniem (36) in Vragen van ouders

Wil niet naar vader

We zijn nu vijf jaar gescheiden, eerst co-ouderschap, nu gemiddeld twee weekenden in de maand. Zoon 12 wil niet naar vader en ik krijg niet helder waarom niet. In gesprek met ex krijg ik ook geen (negatieve) redenen. Moet ik hier consequenties aan verbinden? Zus gaat wel.

2 reacties

 1. Dionne op 30 januari 2020 om 15:02

  Hoi Anoniem,

  Bedankt voor je vraag in het forum. Ik kan me voorstellen dat het lastig is dat jouw zoon niet naar zijn vader toe wil, zeker als zijn zus wel gaat. Ik vond het vroeger ook niet leuk om te wisselen tussen mijn ouders. Ik wilde graag in één huis blijven, mijn eigen spullen, mijn vriendjes/vriendinnetjes in de buurt. Bovendien was het bij mijn vader thuis ook niet zo heel gezellig, maar dat was meer omdat het zelf geen leuke man is. Kortom: er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw zoon niet wilt gaan. Mijn tip zou zijn om in gesprek te gaan met jouw zoon op een rustig moment en op een rustige plek. Vertel hem dat je het gevoel krijgt dat hij liever niet naar papa wilt gaan en of dat klopt. Als dit klopt kun je hem vragen of hij er wat over wilt vertellen en dat je niet zal oordelen. Hij mag het bijvoorbeeld ook opschrijven als hij praten lastig vindt. Daarna kunnen jullie samen kijken naar een oplossing. Vraag hem wat hij graag zou willen. Als dit een onmogelijk verzoek is (zoals nooit meer naar papa) probeer hem dan in het midden te ontmoeten. Misschien heeft hij iets nodig zodat het bij papa leuker wordt. Misschien wilt hij wel even met jou bellen als hij bij papa is. Probeer hem te betrekken in de oplossing in plaats van hem een consequentie te geven voor iets wat hij moeilijk vindt. Geef hem tijd en ruimte, misschien wilt hij later uit zichzelf wel vrijwillig naar zijn vader.

  Hopelijk heb je hier iets aan en veel succes! Liefs, Dionne 2. Laura op 29 januari 2020 om 16:35

  Hi Anoniem,

  Wat fijn dat je het forum van Villa Pinedo hebt gevonden en dat je hierop je vraagt stelt! Ik ga wat ervaringen vanuit mij delen, hopelijk heb je daar iets aan!
  Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 9 was. Ik heb ook een tijd geen contact gehad met mijn ouders (wel omstebeurt.) Mijn ouders hadden ook verschillende dingen geprobeerd om mij naar de andere ouder te laten gaan. Ik heb zelf een ‘allergie’ voor iets moeten: zodra een van mijn ouders zei dat ik naar de andere ouder moest gaan, wilde ik al helemaal niet meer. Toen ze mij een tijdje met rust lieten, heb ik zelf de stap genomen. Mijn ouders waren in het algemeen niet postief over elkaar, waardoor ik het ook niet fijn vond om over mijn ene ouder bij de andere ouder te praten. Het lijkt me erg lastig voor je dat je niet weet waarom je zoon niet naar zijn vader wilt. Zijn er misschien andere signalen waardoor hij niet naar zijn vader wilt, bijv. nieuwe partner, nieuw huis, grote veranderingen?
  Als tip kan ik je meegeven om er over in gesprek te blijven met je zoon, maar hem niet op te dringen. Dit heeft bij mij in ieder geval niet geholpen.

  Mocht je nog vragen hebben ben je altijd welkom op het forum!

  Heel veel sterkte met de situatie!

  Liefs,
  Laura