Anoek (40 jaar) in Vragen van ouders

Wie bepaalt?

Beste lezers,
Mijn vriend en ik zijn 9 maanden geleden uit elkaar gegaan maar woonden nog steeds in het zelfde huis om de rust voor de kinderen te bewaren. Vanaf 1 april gaat hij naar zijn eigen huis dat dan (grotendeels) klaar is.
De kinderen gaan voor 60% bij mij en 40% bij hem wonen.

Nu is het moment gekomen van het verdelen van de spullen. Mijn vraag aan jullie is of wij de kinderen (3 en 6 jaar) moeten betrekken bij het verdelen of niet? Gaan zij mee bepalen welk speelgoed in welk huis komt of lossen wij dat zelf op?
Praktisch is het handiger zonder de kinderen te doen. Maar misschien is het voor het proces beter dat ze hier in mee bepalen.
Wat denken jullie?

3 reacties

  1. Anoek op 27 februari 2014 om 17:09

    Heel erg bedankt voor jullie reacties.
    Vooral dat punt van tussentijds kunnen schuiven met spullen is een belangrijke. Ik denk dat het wel mogelijk zal zijn gfezien de verhoudingen nu. Maar ik heb het nu als extra aandachtspunt genoteerd!
    En gezien de 2e reactie denk ik dat we er inderdaad iets gezamenlijks van moeten maken. Desnoods verdelen wij maar gaan we het met zin allen naar het nieuwe huis brengen. Want inderdaad, ook al zeggen ze nu dat ze het leuk vinden om 2 huizen te krijgen, straks zal het wel heel eng en spannend zijn.
    groetjes, Anoek

  2. Dara op 27 februari 2014 om 15:08

    Beste Anouk,

    Ten eerste wilde ik zeggen dat het heel fijn is dat jullie zo bezig zijn met de situatie van de kinderen. Deze aandacht alleen al maakt een groot verschil.
    Wat betreft de verdeling van de spullen denk ik dat het misschien lastig is te begrijpen op die leeftijd. Wat eigenlijk belangrijker is dan die verdeling op eerst, is de mogelijkheid om met die verdeling te schuiven. Van mijn moeder mocht ik nooit spullen van bij haar naar mijn vader meenemen. Hoewel ik zo graag met bepaalde combinaties van mijn speelgoed wilde spelen kon dat dus niet. Mijn moeder wilde mijn werelden gescheiden houden maar dit betekende dat mijn spullen niet meer allemaal mijn spullen waren maar vooral haar spullen. Dit was voor mij als kind zeer frustrerend, daarom zou ik voorstellen dat jullie dit wel toelaten en helpen met heen en weer brengen. Een kind dat in twee huizen woont moet ook dingen hebben die alleen van zichzelf zijn, niet alleen een keuze.
    Het lijkt mij daarom inderdaad het meest praktisch als jullie de verdeling maken, maar luister daarna naar de wens van de kinderen in hoe zij het eventueel (tijdelijk) willen veranderen.

    Veel succes gewenst met alles!

  3. Emma op 27 februari 2014 om 14:49

    Beste Anoek,

    Dank voor je bericht! Fijn om te horen dat jullie het zo goed geregeld hebben.

    Mijn advies zou zijn: Laat de kinderen bepalen. Ondanks dat het praktischer is als jullie het doen, is het een enorme verandering voor de kinderen en zal het niet mee gaan vallen om telkens van huis te moeten wisselen. Ik denk dat het erg belangrijk is om ze te betrekken bij dit proces, want dat maakt het wellicht wat makkelijker voor ze. Het is niet niks om opeens in twee huizen te moeten wonen, het zal nieuw en vreemd zijn en helemaal als hun speelgoed en spullen al zijn verdeeld.

    Ook voor de onderlinge verhoudingen is het denk ik fijn als ze betrokken worden bij het verdelen van de spullen. Het blijven hun (waardevolle) bezittingen en het is voor hen waarschijnlijk ook een manier van verwerken. Het maakt het langzaamaan wat realistischer dat hun ouders echt uit elkaar gaan, in plaats van dat het plotseling anders is.

    Wellicht kunnen jullie er een leuke, gezellige middag van maken!

    Hopelijk heb je iets aan mijn advies.
    Sterkte en succes!

Laat een reactie achter