Annemijn (45) in Vragen van ouders

Wat vertel ik de kinderen?

Mijn ex man en ik zijn nu anderhalf jaar uit elkaar. We hebben twee kinderen. Van 17 en 11.Hoewel ’n verhaal twee kanten kent werd ik door mijn oudste gezien als boosdoener en kort daarna mijn nieuwe partner nog meer. Heel begrijpelijk hoewel onterecht….Zij woont inmiddels bij haar papa zodat ze mijn partner niet hoeft te zien. Het geeft haar rust, ook al doet het me pijn. Ik betaal mijn ex dus elke maand de helft vd kinderalimentatie terug.
Het contact met mijn ex liep altijd vrij goed. Behalve op het punt geld. Zijn inkomen was exorbitant en is nog steeds zeer riant. Hij heeft ook ’n lage woonlast etc. Toch blijft hij soebatten over de kinderalimentatie. Telkens herberekeningen willen etc. Dat zorgt voor enorme spanning bij mij. Mijn feitelijke draagkracht is veel lager. Hij verwend de kinderen enorm met dure spullen en ik kan dat helaas niet. Ik heb het gevoel dat hij op ’n rechtzaak wil aansturen….
Wat vertel ik de kinderen wel/niet?

Het is hun papa immers, maar ze gaan van ’n rechtzaak zeker wat meekrijgen…..

Groetjes en bedankt

2 reacties

  1. Hannah op 8 september 2019 om 23:28

    Beste Annemijn,
    Wat goed dat je deze vraag stelt, ik denk zeker dat het wij je hierbij kunnen helpen.
    Toen mijn ouders gingen scheiden was er in het begin vrij weinig gedoe, ze konden het goed met elkaar vinden, er waren goede afspraken gemaakt, ze communiceerde met elkaar en ons en toen een paar jaar geleden veranderde dat.
    Mijn vader had het idee dat hij financieel meer had kunnen halen uit de scheiding en er was bijna een grote rechtszaak geweest maar uiteindelijk is het opgelost met een mediator.
    Ik moedigen je ook zeker aan om een rechtszaak te voorkomen, ga met elkaar in gesprek als je het idee hebt dat er spanning hangt. Probeer met elkaar te bepalen wat het beste is voor de kinderen (hoogstwaarschijnlijk geen rechtszaak), maar zorg ervoor dat de kinderen zelf hier niks te mee te maken hebben.
    Ik zelf was best betrokken bij de ruzie tussen mijn ouders en als ik er op terug kijk had ik dit veel liever niet.
    Als er dan een rechtszaak komt zou ik samen met uw ex partner bespreken wat jullie wel en niet tegen de kinderen zeggen zodat er een duidelijk verhaal uit voort komt, zo voorkom je verwarring bij de kinderen.
    Probeer in ieder geval geen vinger te wijzen naar uw ex partner waar de kinderen bij zijn, dat geeft hen het gevoel dat ze moeten kiezen.

    Ik hoop hiermee geholpen te hebben,
    Hannah



  2. Gerjan op 30 augustus 2019 om 18:42

    Hee Annemijn,

    Ten eerste wil ik je zeggen dat ik het dapper vind dat je hier je vraag stelt. Daarna wil ik graag zeggen dat kinderen in een scheiding altijd één van de ouders aanwijzen voor de scheiding. Nieuwe partners zijn ook best moeilijk, het beeld wat er was van papa en mama is nu opeens mama en vriend of vader en vriendin. Ik had hier zelf ook veel moeite mee toen mijn moeder een nieuwe vriend kreeg. In het begin heb ik geprobeerd het beste er van te maken maar helaas geen klik. Op dat moment heb ik besloten het contact te minimaliseren naar niet of nauwelijks. Bij ons was er ook altijd gezeur om geld, terwijl mijn broer en ik alleen maar steun wilden hebben niet het geld! Als ik terug kijk naar de scheiding van mijn ouders en de jaren erna waren de rollen omgedraaid, mijn broer en ik waren volwassen en onze ouders kinderen. Vraag jezelf eens af wat je ex met dit gedrag hoopt of denkt te bereiken? is dat voorwaardelijke liefde voor jullie kinderen of is het op de negatieve manier nog steeds afhankelijk van jou? Met een rechtzaak zal de onderlinge relatie tussen iedereen geen goeds doen. Vraag jezelf en je ex eens of jullie het op deze manier goed doen voor jullie kinderen. En maak geld niet een belangrijke rol hierin, het is immers maar een materie, jullie kinderen zijn belangrijker.

    Als je er echt niet uit komt is misschien een gesprek met iemand wel een fijn. Ik hoop echt dat jullie hier op een volwassen manier uit gaan komen.

    Het allerbeste en veel geluk,

    Gerjan