Marijke (39) in Vragen van ouders

Wat is het beste voor de kinderen?

Deze zomer besloten mijn ex man en ik te gaan scheiden en na heel wat maanden van wachten heb ik een nieuwe woning toegewezen gekregen die 2 straten verderop ligt. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor ons allemaal. Mijn kinderen (een dromerige jongen van 8 en een pittig meisje van 5) kunnen op hun school blijven en dicht bij iedereen blijven waar ze zo aan gehecht zijn. Het bied heel wat mogelijkheden wat betreft hoe om te gaan met de scheiding tussen mamma en pappa.
Omdat hun vader 4 dagen werkt en 1 dag ouderschapsverlof heeft hebben we afgesproken dat de kinderen van zondagavond tot donderdagavond bij mij zijn en de vrijdag sowieso bij de vader en de weekenden eerlijk te verdelen. Dit is heel duidelijk en doen we nu ook al, al is het wat onduidelijk omdat we tot nu toe maar 1 huis hadden om in te wonen, dus was de vader op zn werkdagen s nachts bij mijn ouders en ik ben vanaf donderdagavond tot zondag avond al dan niet met de kinderen aan het logeren bij familie en vrienden.
Nu komt er een nieuw begin en vragen de vader en ik ons af wat het beste is voor de kinderen. We wonen straks heel dichtbij en vinden het allebei prima als de kinderen heen en weer willen lopen om iets aan pappa of mamma te vragen of te vertellen over hun dag. Maar mij is ook geadviseerd door deskundigen om dat niet te doen zodat ze om kunnen gaan met het missen van de andere ouder en om het duidelijk te houden. hebben jullie tips?

2 reacties

 1. Maureen op 20 februari 2019 om 14:45

  Beste Marijke,

  Wat goed dat je je vraag hier op het forum stelt! En wat fijn voor jullie dat je zo dicht bij elkaar kunt blijven wonen! Zelf heb ik geen ervaring met deze situatie omdat ik 18 was toen mijn ouders gingen scheiden. Wel heb ik hetzelfde dat mijn ouders tijdelijk in hetzelfde huis hebben gewoond en dat ze om en om inderdaad bleven slapen.

  Ik denk dat het systeem wat jullie bedacht hebben best een goed systeem is, maar ik snap ook je vraag heel goed. Ik ben natuurlijk geen professional op dit gebied, maar heen en weer lopen lijkt me op zich ook fijn voor de kinderen. Wanneer het mogelijk is met het werk van de vader, zou je bijvoorbeeld kunnen afspreken dat de kinderen een dag (of meerdere) in de week extra bij hun vader eten. Dit geeft voor de kinderen wat meer duidelijkheid, wat voor sommige kinderen heel erg fijn is.
  Een andere optie is dat je de situatie natuurlijk zou kunnen aankijken. Als je vasthoudt aan het idee dat de kinderen gewoon heen en weer kunnen en je merkt dat de kinderen zich daar zelf ook goed bij voelen (en blijven voelen) dan lijkt het mij geen probleem. Wel is het dan denk ik belangrijk dat jullie samen in de gaten houden dat het evenwichtig is en niet dat ze bijvoorbeeld nooit meer naar de één of nooit meer naar de ander gaan. Voor sommige kinderen is die vrijheid juist weer heel fijn!

  Ik hoop dat je iets met dit advies kan! Mocht je nog vragen hebben dan kun je ze natuurlijk hieronder stellen, of een nieuw berichtje op het forum plaatsen!

  Groetjes, Maureen

 2. Gerjan op 9 februari 2019 om 22:03

  Hee Marijke,

  Vind het mooi om te lezen dat jullie als ouders zo goed jullie verantwoordelijkheid nemen in het belang van de kinderen.
  Good Job! Persoonlijk heb ik hier geen ervaring mee. Na de scheiding heb ik mijn beide ouders moeten missen.
  Was op dat moment 13 jaar en vond het super naar om men ouders te moeten missen. Met het gemis is op zo’n moment niet om te gaan. Al mijn gevoelens gingen heen en weer, wist niet zo goed meer hoe ik me voelde.
  Een nieuw begin is ten alle tijde al een mooi iets als alles loopt zoals je wilt. Persoonlijk had ik het denk ik geweldig gevonden als mijn ouders dichtbij elkaar hadden gewoond. Niks is mooier om even naar papa of mama te lopen als je daar behoefte aan hebt. Als ze wat ouder zijn niet te hoeven kiezen bij wie ze willen zijn of lange reis tijden wat vaak leidt tot problemen. Al dat heb ik helaas niet gehad of gekend.

  Echt tips zijn er niet. Ieder kind reageert anders op een scheiding of verandering.
  Maar als ik dat zo lees komt dat wel goed daar! Jullie zijn al zo goed bezig!

  Groetjes Gerjan

Laat een reactie achter