Anoniem (47 jaar) in Vragen van ouders

Alleenreizende kinderen in de trein – treinbuddy?

Ik ben 250 km van mijn ex gaan wonen. nu ontstaan er problemen met het brengen en halen van mijn kind. nu zit ik te denken om mijn kind van 11 jaar alleen te laten reizen met de Trein. Er gaat een rechtstreekse intercity met daarvoor/er na nog een bus/tram reis en een spurt voor/achter. Wij zijn als ouders verplicht aan ons kind om hem deze reis te begeleiden.

En mij vraag is aan kinderen die ook ervaring hebben om alleen te reizen waar wij als ouders aan moeten denken om bijvoorbeeld de reis zo aangenaam mogelijk te houden/maken. Is er ook iets van een organisatie die deze jonge reizigers begeleid of met ze mee reist als een soort Buddy. Ik weet het niet. ik wil graag zoveel mogelijke ervaringen, ideeën en oplossingen

4 reacties

 1. Anke op 27 maart 2015 om 10:07

  Beste anoniem,

  ik ben verbaasd over de eerste zin van het verhaal. U bent 250km van uw ex gaan wonen en NU ontstaan er problemen. Dit is ook weer zo’n actie van een ouder die er niet over nadenkt wat de gevolgen zijn voor het kind.

  Ik ben het er absoluut mee eens dat een kind van 11 niet de gevolgen kan overzien en inschatten, wanneer er iets gebeurt en hier dus alleen voor komt te staan.

  Mijn moeder is ooit ook verhuisd (erg ver van mijn vader vandaan) en mijn vader en ik hadden gewoon pech. Wij konden elkaar amper nog zien en het gevolg is nu, dat ik geen contact meer met mijn moeder heb.

  Ik zou het heel prettig vinden wanneer een ouder zich eens zou verplaatsen hoe wij ons als kinderen voelen en waarom zij in hun eentje een beslissing nemen, die grote gevolgen heeft voor het kind en de band met hun andere ouder.

  Misschien kan iemand mij hier antwoord op geven? Ik merk dat ik nu alweer heel verdrietig en boos ben.

  Anke

 2. Suzie op 23 september 2012 om 13:55

  Ik ben trouwens zelf moeder van twee zonen van 11 en 13 jaar en weet hoe onvoorspelbaar kinderen kunnen zijn.

 3. Suzie op 23 september 2012 om 13:53

  Ik zou nooit een kind van elf zo ver alleen laten reizen; ik zit zelf regelmatig in de trein en weet dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren waardoor je trein vertraagd wordt o.i.d. Een kind van 11 is te jong om de gevolgen te overzien.
  Ik ben van mening dat een kind pas zo ver alleen mag reizen als hij naar de middelbare school gaat.
  Het bovenstaande voorbeeld gaat om een kind dat samen met haar zussen reisden. Dit vind ik geen vergelijkbare situatie.

 4. Meisje op 10 september 2012 om 16:16

  Ik heb als kind ook altijd tussen mijn ouders heen en weer gereisd in het weekend, samen met mijn zussen. 2 1/2 uur met de trein steeds heen en weer terug. Je hele weekend staat in het teken van heen en weer gaan. Het zou ook heel fijn zijn als de ouder die zo ver weg woont ook regelmatig zelf de moeite neemt om een dag naar het kind toe te komen zodat ook af en toe die reis niet gemaakt hoeft te worden. Als iemand je kind in de trein afzet en je haalt haar op het station zelf op zodat ze ook niet nog eens met de bus/tram ed hoeft, moet het wel te doen zijn. Probeer ook ruimte te houden om af en toe niet te komen omdat ze een feestje heeft van haar goeie vriendin ofzo. Vooral als ouder moet je je ook af en toe aanpassen aan je kind. Die neemt al zoveel moeite om steeds maar heen en weer te gaan. Laat ook af en toe weten hoe je het waardeert dat ze al die moeite neemt want echt, het kost soms echt veel moeite dat gereis. Succes!

Laat een reactie achter